Incepeti cu aluatul: Amestecati drojdia cu faina, zaharul, zaharul vanilat , lamaia si sarea. Adaugati apoi untul, oul si laptele si framantati pana se formeaza un aluat moale. Framantati aluatul cam 5 -10 minute pana este elastic, folosind putina faina in ploaie si udandu-va mainile pentru a nu se lega de maini.
Formati o bila din aluat adaugati faina in ploaie si asezati-o int-un vas la caldurica. Acopetiti cu un prosp curat. Lasati aluatul sa creasca cam 1/2 ora pana la o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Faceti umplutura: Amestecati gemul cu romul si scortisoara. Puteti folosi si gem de visine sau Nutella daca doriti.
Formati galustele: Luati aluatul de la caldurica si asezati-l pe un “dog” de lemn pe care ati presarat faina in prealabil sau pe o masa curata cu faina. Taiati aluatul i bucatele de 50 sau 60 de grame, nu mai mari deoarece va lua mai mult timp pentru a le fierbe le aburi.
Rulati fiecare bucatica int-o biluta, apoi intindeti-o , adaugati 2 lingurite de gem de prune si inchideti-o intr-o biluta, cu gemul in interior.
Asezati bilutele umplute sub un prosop sa se odihneasca 10-20 de minute. Pregatiti-va sa fierbeti la aburi galustele. Daca aveti un “steamer” profesional (e o oala speciala care are apa dedesubt, iar galustele se pun deasupra pentru a fi fierte la aburi) folositit-l. Daca nu sa improvizam. Folositi o cucta daca aveti. Daca nu aveti nici cucta, atunci folositi o oala mare in care puneti apa si asigurati-va ca aveti si un gratar (sau oala mai mica) pe care pot fi puse galustele fara a ajunge in apa. Puneti capacul pe oala si fierbeti apa la foc mare pentru a produce aburi.
Fierbeti la abur:Asezati galustele la abur si fierbeti-le cam 10 minute sau pana sunt bine facute in interior.
Serviti cu creme anglais, sos de vanilie si mac presarat pe deasupra.