Se topesc pe foc mic mierea, margarina si zaharul, apoi se lasa sa se raceasca. Se adauga acestui amestec (racit) ouale batute usor. Se amesteca faina cu toate condimentele si se incorporeaza compozitia de oua si miere. Se framanta. I-am cerut si de aceasta data ajutorul lui Ken, dar mi-a spus din start ca nu face fata acestor cantitati uriase, asa ca am utilizat pentru framantare cel mai mare vas pe care l-am gasit la mine in bucatarie. Va rezulta o bila uriasa de aluat, care se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei pentru doua ore.
In timpul de repaos ne confectionam din carton subtire sabloanele necesare. Se intind direct pe hartie de copt foi de aluat subtiri de 0,4 cm peste care se aseaza sabloanele de carton si se decupeaza toate piesele necesare. In plus fata de sabloane se decupeaza stelute, inimioare, floricele si alte forme pe care le vom folosi la decor. Se coc pentru circa 13 minute in cuptorul incins la 180o C. In cuptor se intampla sa creasca foile cele mari si sa nu mai fie plate. De ceea va trebui sa le presati usor imediat ce le veti scoate din cuptor, sa nu apuce sa se intareasca, altfel veti ramane cu umflaturi, asa cum am patit eu la una in foile acoperisului.
Se lasa toate piesele sa se fragezeasca timp de o zi. Piesele vor deveni moi si se vor putea ajusta cu un cutit ascutit sau o foarfeca de bucatarie, daca este cazul. Va recomand sa va numarati toate piesele pe care le-ati copt si sa le tineti o evidenta stricta, asta in caz ca aveti prin casa niste soricei mai mici, sau chiar unul mai mare, care s-ar putea sa va injumatateasca piesele de decor. Mie mi s-a intamplat...
Se prepara apoi glazura din:3 albusuri;500 g zahar pudra;zeama de la jumatate de lamaie. Se amesteca albusurile cu zaharul pudra si zeama de lamaie si se mixeaza timp de 10 minute, pana se obtine royal icing de consistenta destul de tare. Glazura nu se face toata odata, pentru ca se intareste foarte repede, de aceea se mixeaza, pe rand, cate un singur albus. Se coloreaza glazura cu diferite culori alimentare si, cu ajutorul unei pensule, se vopsesc piesele de turta dulce. Se lipesc pe acoperis stelute, inimioare si floricele, iar pe peretii frontali si laterali se lipesc usa, ferestrele si obloanele. Se lasa totul sa se usuce foarte bine.
Se trece la montajul casutei de turta dulce, operatiune care necesita multa indemanare si mai ales rabdare. A apelat la ajutorul sotului din dotare care, desi nu constructor de meserie, este mult mai indemanatic decat mine la asa ceva. Se incepe cu montarea peretilor, care se lipesc cu aceeasi glazura de royal icing si cu cuburi de zahar.
Se sprijina cu pahare, cesti sau ce mai aveti la indemana si se lasa sa se usuce foarte bine, fara sa se miste, pana a doua zicand se aseaza acoperisul , se glazureaza cu royal icing toate muchiile casutei si se lasa din nou sa se usuce, fara a o misca. Se lipeste gardul, eventuale alte piese de decor , se ninge cu zahar pudra si iata ca dupa cateva zile de munca migaloasa, am obtinut delicioasa casuta din turta dulce.
Comentarii (19):
Excelent!
Foarte gustoasa! O prepar in fiecare an din 2004 de Craciun. :)
Foarte frumos si delicios
Foarte buna aceasta reteta,mi-am incantat copiii si musafirii cu gustul si aspectul acestei turte dulci.Multumim!
Foarte frumos
Desenul arata bine. Banuiesc ca si ceea ce reprezinta.
Foarte frumos cred ca si bun
:(
Foarte frumoasa dar si migaloasa . Nu cred ca as avea rabdare sa o fac
Arata extra ordinar e foarte..........buna reteta.....abia ASTEPT SA O FAC