Incepand cu anii 1800, turta dulce a devenit „prajitura Craciunului“ in multe tari, probabil datorita accesului mult mai facil al populatiei la faina si zahar.
Datorita bine cunoscutei casute de turte dulce din povestea fratilor Grimm -„Hansel si Gretel“, decorata cu tot soiul de bomboane si creme, brutarii germani au inceput sa coaca turta dulce si sub forma de casute. In unele zone din Germania se mai pastreaza si astazi obiceiul modelarii turtei dulci sub forma unor casute, pe care, in ziua de Craciun, copiii urmeaza să le rupa si să le manance pe nerasuflate.
Turta dulce este intalnita in multe tari, sub forme si diverse sortimente insa toate au o origine comuna.
In Anglia, turta dulce se poate referi la un tort, sau un tip de biscuit sau fursec facut cu ghimbir, care ia de obicei forma unui om turta dulce si care se serveste de Craciun. Parkin este o forma moale tort de turta dulce facut cu fulgi de ovaz si melasa, popular in nordul Angliei.
Originala turta dulce franceza (pain d’épices) nu contine ghimbir, ci mai degraba miere.
In Rusia turta dulce imbraca forma unui cozonac, iar Olanda si Belgia, o turta dulce moale si sfaramicioasa numit Peperkoek, Kruidkoek sau Ontbijtkoek se serveste la micul dejun si de multe ori cu unt pe partea de sus.
In tara noastra turta dulce este de obicei (varianta traditionala) acoperita glazura din zahar si mai putin cu ciocolata.
Daca nu stiti sa o pregatiti, avem noi cateva retete pentru dvs. Spor la treaba!