Se pregatesc 2-3 tavi, unse bine cu margarina solida si tapetate cu faina. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si romul si se bat în continuare, pina cînd se topeste zaharul si se întareste din nou spuma, ca o zapada. Dupa aceea, se adauga galbenusurile toate odata, se bat de 4?5 ori, se pune toata faina si se amesteca putin si usor, numai prin rasturnare, de sus în jos.
Unui cornet ca pentru ornat cu frisca i se monteaza la vîrf un sprit cu deschizatura în forma de dreptunghi de 2 cm/ 2?3 mm, prin care va iesi compozitia ca o panglica, de cea 3-5 mm grosime si 2 cm latime. Compozitia fiind moale, se poate folosi, în loc de cornet, o punga de nailon careia i se face la un colt un orificiu, cît sa intre degetul mic, unde se introduce spritul;, fara sa se amestece deloc în ea, pîna cînd se termina.
Se aduna marginile în palma dreapta, sustinîndu-se cornetul cu mîna stinga si, printr-o apasare usoara, se vor forma, direct în tava, panglici de 10 cm lungime si 1/2 cm grosime; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 si 1/2 cm. Piscoturile se coc la foc mijlociu sau mai mic. 10-12 minute, în cuptorul încalzit dinainte. Nu se deschide cuptorul 8 minute; dupa aceea, tava se poate întoarce, daca cuptorul nu coace uniform.
Piscoturile se pot pune de cea 1 cm grosime, daca se preseaza mai tare pe cornet si se înainteaza mai încet în prelungirea panglicii piscotului. în acest caz, se coc 15?18 minute; daca se fac mai groase, vor fi mai moi, nu atît de crocante. Dupa ce s-au copt si s-au rumenit putin, tava se trage spre usa cuptorului si se introduce repede lama unui cutit sub fiecare piscot, numai cît sa se desprinda de tava; daca se racesc putin, devin foarte crocante si se rup imediat. în acest caz, tava se mai încalzeste cîteva secunde în cuptor, cu usa închisa, sau se pune cîteva clipe chiar pe plita calda, pîna cînd se desprind repede piscoturile.
Daca se pune rom în compozitie, piscoturile îsi vor pastra forma si se vor rumeni frumos pe toata suprafata; cu zeama de lamîie, se vor lati si se vor rumeni numai la margine, mijlocul ramînînd mai deschis. Piscoturile se pot consuma ca atare, sau cu ele se aranjeaza sarlote din crema cu gelatina, tort din piscoturi etc.
Comentarii:
Excellent!