Se alege nautul si se lasa la inmuiat in apa calda 24 de ore.Se scurege de apa si se cojesc boabele prin frecare in palme. Apoi se pune la fiert in apa cu sare in oala sub presiune.Fierbe mult mai repede si isi pastreaza si toate calitatile,. Dupa ce fierbe cam 1 ora, strecurati nautul, dar pastrati o ceasca din apa in care a fiert.
Apoi puneti boabele de naut in robotul de bucatarie. Se mixeaza pana se obtine o pasta fina si consistent.Apoi adaugati pasta de susan si omogenizati bine. Încorporati apoi uleiul treptat, în cantitati nu prea mari. Apoi zeama de lamîie, pâna la nivelul de acreala pe care-l considerati potrivit.
Începeti cu zeama de la o lamîie, amestecati bine, gustati, adaugati daca mai aveti nevoie si tot asa,apoi potriviti de sare in functie de gust.Daca vi se pare prea consistent,subtiati cu zeama pastrata.
Cand il serviti decorati cu boia dulce sau iute in functie de gust.Se poate adauga si putina carne de vita sau oaie,tocata marunt si calita in putin ulei,sau muguri de pin. A ales avarianta cu carne. A pus carnea taiata marunt la calit în foarte putin ulei de masline, am amestecat si am asteptat sa-si schimbe culoarea.Serviti alaturi de lipie Libaneza.