Obtinuta din lapte de vaca nepasteurizat, Gruyère este o branza maturata, presata si fiarta, cu o textura ferma, cu sau fara mici goluri interne, elastica si neteda, cu un gust delicat si dulce şi cu o aroma pronuntata de nuca. Continutul de grasimi din lapte al branzei Gruyère este mai mare de 45%, iar culoarea tipica este maro-auriu.
Inainte de a fi comercializata, Branza Gruyère este maturata o perioada indelungata, care poate ajunge si la un an si jumatate. Pana in anul 2001 o buna parte din branza Gruyère se producea in Franta, sub pretextul ca ar fi o branza frantuzeasca din gama Comté si Beaufort. Ulterior obtinerii Certificarii AOC (Apellation d'origine contrôleé) branza Gruyère se comercializeaza inscriptionata pe coaja cu denumiri ca Switzerland, Suisse sau Schweiz.
Le Gruyère AOC are multe soiuri diferite, in functie de durata de maturare. Exista si un sortiment produs numai in timpul verii in Alpii elvetieni, Le Gruyère AOC Alpage.
Apreciata datorita gustului si a numeroaselor feluri in care poate fi folosita in bucatarie, branza Gruyere poate fi folosita cu succes in aperitive, feluri principale si deserturi.
Feliile tari de branza se folosesc in sandwich-uri. Topita, Gruyere este ideala pentru cordon bleu, fondue de branza sau sosuri, precum si la supe. Mai poate fi folosita in tocanite si mancaruri cu fructe de mare, cu paste, macaroane, cartofi sau in salate, si de ce nu si la pizza.
Branza Gruyère este cunoscuta ca una dintre cele mai bune branzeturi pentru copt, avand un gust distinctiv, dar nu coplesitor. Totodata, este foarte indicata pentru topire, alaturi de Vacherin si Emmental.
Gruyere este o branza care poate fi servita si la ocazii festive, ca o gustare alaturi de sampanie sau de Chardonnay ori Sauvignon Blanc. Spre deosebire de alte branzeturi, Le Gruyère nu este asociata cu vinul rosu sec, fiind preferat Rieslingul alb, cidru sau berea neagra.
Ca desert, branza Gruyere poate fi folosita in tarte sau servita proaspata, alaturi de fructe.
Comentarii:
Foarte interesant! Ati putea indica (pentru cei mai putin familiarizati cu secretele artei culinare) niste sortimente din productia autohtona care ar putea substitui aceasta branza in diverse retete?
Nu este o semnatura elvetiana ci o branza!