Nu e o noutatate si nu cred ca e cineva care nu a auzit de friganele. Se pregatesc foarte usor, cu paine ramasa de 2 zile, putin lapte si cateva oua. Sunt ideale ca si gustare in diferite combinatii, desert sau pentru micul dejun!
Iata care sunt pasii retetei:
- Pentru patru portii de paine prajita (doua felii fiecare), amestecati intr-un castron 4 oua batute usor, o cana de lapte, 2 linguri de zahar si 2 picaturi de esenta de vanilie. Sfat: puteti folosi zahar vanilat, si esenta de vanilie poate fi inlocuita cu 1/2 lingurita coaja de lamaie fin maruntita sau coaja de portocala.
- Folosind cleste de bucatarie inmuati fiecare felie de paine in amestecul de mai sus aproximativ pentru 10 secunde pe fiecare parte. fiecare să felie de pâine se înmoaie în amestecul de ou aproximativ 10 de secunde pe fiecare parte.
- Intr-o tigaie teflonata topiti 1 lingura unt sau incingeti 1 lingura de ulei de masline. Folosind clestele de bucatarie adaugati pe rand feliile de paine inmuiate in amestecul de mai sus.
- Gatiti painea timp de 2-3 minute sau pana se rumeneste pe partea de jos, apoi intoarceti feliile si pe cealalta parte si gatiti timp de 2-3 minute.
- Transferati painea prajita pe un platou, si acoperiti-l pentru a mentine calde feliile de paine prajita.
- Repetati instructiunile de gatit pana ati terminat de gatit toate feliile de paine.
- Serviti!
Friganelele se servesc traditional cu zahar deasupra, dar pot fi si cu cascaval ras ori diverse sortimente de branza, felii de banane.
French toast se serveste cu sirop de artar, sirop de fructe, ciocolata, bacon, scortisoara, felii de capsuni proaspete sau afine, ori fructe proaspete asortate. O alta optiune este de a adauga un pic de unt si servi cu dulceata de zmeura, cirese sau visine.
Trucuri pentru French toast/friganele:
- folositi paine veche, pentru ca cea proaspata are tendinta sa se sfarame;
- daca folositi paine proaspata aceasta absoarbe mai din mixul cu ou si va fi mai buna;
- prajiti feliile de paie intr-o tigaie mai grea, intrucat retine caldura mai mult timp;
- pentru aroma, folositi unt la prajit, dar aveti grija ca temperatura sa fie medie;
- pentru ca painea sa prinda crusta aurie, asigurati-va ca tigaia este incinsa (si folositi ulei la gatit).
Comentarii:
Ori folosim paine proaspata ori veche........ori folosim unt- pentru prajit, ori ulei........functioneaza "liberul arbitru" ???????! si... trebuie asa arse???!!! in rest, totul e...ok!