Stir fry este o tehnica ce gateste alimentele rapid, folosind doar o cantitate mica de grasime. Oricine poate stapani aceasta tehnica; nu are nevoie decat de o tigaie adanca (wok) si o spatula.
Stir fry este o tehnica de gatit veche, cel mai des intalnita in Asia. Ea a castigat popularitate in ultimii 30-35 de ani, datorita avantajelor sale de gatire rapida si sanatosa.
Aflati mai jos cum sa pregatiti rapid o masa delicioasa, folosind aproape orice ingrediente.
Pentru a utiliza tehnica de gatit stir fry, urmati pasii de mai jos:
- Prepararea carnii. Carnea se taie in fasii subtiri (de marimea degetului mare).
- Pregati legumele de care aveti nevoie. Ardeii ar trebuie taiati in felii subtiri, ceapa tocata, etc.
- Incalziti wok-ul sau o tigaie adanca. Un wok este bine incalzit atunci cand incepe sa fumege.
- Puneti o cantitate mica de ulei (1-2 linguri) in wok. Pentru un plus de gust, puteti adauga o cantitate mica de sos de soia in ulei.
- Adaugati carnea si amestecati in mod constant pana cand acesta se fierbe (acest lucru necesita aproximativ 5 minute).
- Adaugati componentele aromatizante, cum ar fi ceapa, usturoi.
- Adaugati legumele preferate (de exemplu, mugurii de fasole). Daca adaugati legume proaspete, cele care necesita un timp de gatire mai mica, se vor adauga ultimele (ex:ciupercile).
- Adaugati sosul preferat aproape de sfarsitul procedeului. Cel mai bine este sa nu adaugati prea mult sos dintr-o data, intrucat legumele se vor inmuia iar pe de alta parte va scadea si temperatura din wok.
- Asteptati aproximativ 3-4 minute, legumele si sosul ar trebui sa fie facute si gata de servire. Unii bucatari recomanda ca in acest ultim pas wok-ul sa fie acoperit astfel incat carnea si legumele sa se gateasca la abur.
Sfaturi:
- Pentru aceasta tehnica de gatire este bine sa se foloseasca un wok, intrucat permite ingredientelor sa se mentina constant in zona de gatit (in centru), astfel incat acestea sa ramana la o temperatura optima de gatire si sa nu se arda;
- Legumele ar trebui sa fie taiate uniform pentru a asigura gatirea perfecta a acestora;
- Puteti marina carnea inainte de gatire;
- Aveti grija sa nu adaugati prea multa carne. Acest lucru va reduce temperatura de gatire din wok;
- Cand adaugati sosuri sau lichide, agitati-le pe partile laterale ale wok-ului, decat in centru. Acest lucru va mentine wok-ul la temperatura fierbinte;
- Asigurati-va ca legumele sunt uscate inainte de a le adauga la wok.
Comentarii:
Pai problema e chiar wokul de calitate.... cele chinezesti din comert sau cele de teflon sunt bune de aruncat
"Cum sa pregatiti o masa prin stir fyr" Nu stiu ce intelegi prin "stir fyr", e ceva nou.
Si ce mai important, nu merge pe aragazul clasic din cauza temperaturii insuficiente ci trebuie utilizat un arzator de butelie.
Multumiri,OK
Excelent
Daca ar fi totul filmat, m-ar ajuta mai bine
Sotia mea este experta!