Alimente care conțin carne de porc fără știrea ta și cum să identifici derivatele sale ascunse

vineri 7 martie 2025 10:03
Alimente care conțin carne de porc fără știrea ta și cum să identifici derivatele sale ascunse

În viața noastră de zi cu zi, consumăm o mare varietate de alimente fără să fim conștienți de toate ingredientele care intră în compoziția lor. Cu toții am auzit de zahărul ascuns. Cel care apare camuflat în produse nesuspectate, cum ar fi sosul de soia, pâinea feliată sau chiar cârnații. Zahăr acolo unde nu te-ai aștepta. Ei bine, ceva similar se întâmplă cu carnea de porc. Există alimente care, deși nu arată sau nu au gust de carne, ascund în lista lor de ingrediente ceva derivat din carnea de porc: grăsimi, bulion, gelatină, arome sau potențatori. Și există multe dintre ele. Așadar, să aruncăm o privire la acele produse care, la prima vedere, nu par să conțină carne de porc sau derivate din carne de porc, dar care, de fapt, conțin. Dacă evitați carnea de porc din motive religioase, etice sau de sănătate, merită să verificați de două ori eticheta înainte de a o lua de bună.


Produse de patiserie tradiționale

Produsele de patiserie tradiționale sunt de obicei făcute din făină, zahăr, ouă și unt. Dar realitatea este că nu este întotdeauna așa. În rețetele tradiționale, cum ar fi ensaimadas mallorcane autentice, cheia este untura. De fapt, însuși numele lor provine de la "saïm", care în mallorcă înseamnă untură. Și, deși patiseriile moderne tind să folosească unt sau margarină vegetală, este încă obișnuit să găsim croissante, produse de patiserie cu foi și empanadas făcute cu grăsime de porc pentru a obține o textură crocantă și o aromă mai intensă. Problema? De multe ori, pe etichetă nici măcar nu este menționată ca "untură", ci ca "grăsime animală".


Dulciuri, jeleuri, deserturi și produse lactate cu gelatină

Aici, porcul este complet incognito. Gelatina, omniprezentă în dulciuri precum jeleurile, prăjiturile cu burete și dulciurile gumoase, este adesea obținută din colagen extras din pielea și oasele de porc. Același lucru este valabil și pentru unele deserturi lactate (creme, iaurturi cremoase) și pentru toppingurile strălucitoare de prăjituri sau plăcinte. Alternative? Ele există (agar-agar, pectine), dar nu sunt norma. Dacă pe etichetă scrie doar "gelatină" și nu se precizează originea acesteia, este foarte probabil să provină din carne de porc.


Anumite gustări, aperitive și alimente prăjite

Cartofi prăjiți cu aromă de grătar. Viermi cu aromă de afumătură. Batoane sărate cu aromă de brânză. Ce au în comun? În mai multe cazuri decât ați putea crede, acestea folosesc arome artificiale derivate din carne de porc, grăsimi animale pentru prăjire sau chiar extracte de pudră de slănină pentru a le da acea senzație de dependență care cere o nouă mușcătură. Dacă citiți "aromă", "aromatizant" sau "potențator" pe etichetă și nu se precizează de unde provine, este foarte probabil să provină din carne de porc.


Produse procesate din carne

Acest lucru pare evident: dacă cumpăr chorizo sau șuncă Serrano, știu că este carne de porc în ele. Curios este însă faptul că mezelurile "de curcan", "de pui" sau chiar "vegetale" încorporează uneori grăsime de porc, gelatină sau arome pentru a le conferi suculență și textură. Cu alte cuvinte, chiar dacă 80% din produs este din curcan, nota finală care îl face atractiv poate fi dată de un derivat din carne de porc. Încă o dată, este timpul să citiți cu atenție etichetele: "proteine animale", "grăsimi animale", "gelatină"...


Anumite sosuri, ciorbe și supe industriale

Multe sosuri industriale conțin potențiatori de aromă derivați din extracte de porc. Acești aditivi sporesc gustul umami al produselor și sunt utilizați în ciorbe, supe și sosuri preparate. Este esențial să verificați etichetele acestor produse pentru a identifica prezența unor ingrediente precum "extract de carne" sau "stoc de porc".


Unele nems și samosas de "gamba".

Creveții sunt de obicei mai scumpi decât carnea de porc. Acesta este motivul pentru care, deși nu întotdeauna, în multe cazuri, unele produse asiatice precum nems sau samosas etichetate ca "creveți" nu conțin numai creveți. Umplutura lor este adesea completată cu legume și uneori cu carne de porc tocată. Cel mai bine este să citiți eticheta sau să întrebați vânzătorul pentru a fi siguri.


Ați putea fi interesat și de:



[articol:9754]

Comentarii

Notează articolul:

felicia_p2024_1
felicia_p2024_1, 08/03/2025

Foarte interesant si bine de stiut.
Multumesc
Felicia

(1) (0) abuz
PatriciaPatricia
asionată de bucătărie și de mâncarea bună, viața mea se mișcă între cuvinte alese cu grijă și linguri de lemn. Responsabilă, dar distrată. Sunt jurnalistă și redactoare cu mulți ani de experiență și mi-am găsit colțul ideal în Franța, unde lucrez ca redactoare pentru Petitchef. Îmi place bœuf bourguignon, dar îmi este dor de salmorejo-ul mamei mele. Aici combin dragostea mea pentru scris și pentru gusturile suculente pentru a împărtăși rețete și povești despre bucătărie care sper să te inspire. Tortilla, îmi place cu ceapă și puțin făcută :)