Tort Krantz
La acest tort am folosit reteta de pe Culinar a lui Carmen Spantu .
E prima oara cand fac eu Krantz!
Aici scriu reteta originala , numai ca eu am mai facut mici modificari.
Pentru ca s-a vrut un tort mai micut (a avut 2 kg) am facut un singur blat si am renuntat la crema de ciocolata.
Vreau sa va zic ca blatul si cremele sunt dementiale. Am mancat marginile din blat si era atat de bun si de pufos, ca nu prea l-am insiropat.
Crema de vanilie a fost buna, dar cea de ness - dementiala!!!
Si eu am oroare de creme cu unt .
BLAT [sant necesare doua blaturi , cantitatile pe care le dau , sant pentru un singur blat]
-4 oua mari [63-73g.]
-125 g. zahar tos
-2 linguri cu ulei
-2-3 linguri cu apa rece
-un praf de sare
-125 g. de faina
-4 linguri pline cu varf de nuca prajita si macinata
-1/4 pliculet praf de copt cernut
Se separa ouale . Gabenusurile se freaca cu uleiul intr-un castronel. Albusurile se bat cu sarea , apa si zaharul pus treptat , pana se obtine o bezea tare . Galbenusurile se adauga peste bezea , se omogenizeaza usor compozitia , cu miscari lejere , de jos in sus . Se adauga faina treptata si praful de copt , omogenizand usor , apoi se adauga nuca . Se toarna blatul intr-o tava unsa si tapetata [de dimensiunile : 39/27 cm.] , se niveleaza si se da la copt in cuptorul preincazit bine din timp. Cand s-a copt se rastoarna blatul pe un gratar si se lasa sa se raceasca .
La fel se procedeaza si cu cel de al doilea blat .
CREMA de vanilie [nr.1]
-6 oua mici [53-63.g.]
- 3 cani [de 250ml.] cu zahat tos
-un praf de sare
-5 pliculete cu zahar vanilat
-400 g. unt moale
Ouale se sparg intregi si se pun intr-un vas neaderent , se mixeaza cu sarea , zaharul si zaharul vanilat . Se pune compozitzia la fiert , la foc mic . Se amesteca destul de des in crema , pana cand acesta se ingroasa si cade mai greu de pe tel si la suprafatza face basicute . Se ia crema de pe foc in acest moment si se strecoara printr-o sita deasa , apoi se lasa sa se raceasca .
Untului moale , bine spumat dinainte , i se adauga lingura cu lingura crema de oua , racita perfect . Se lasa crema in asteptare , la temperatura camerei .
CREMA de ness [nr.2]
-4 oua mici [53-63g.]
- 2 cani cu zahar tos [cana de 250ml.]
-un praf de sare
-4 lingurite pline cu ness
-200 g. unt moale
Procesul tehnologic este acelasi ca si cel de sus .
CREMA de ciocolata [nr.3]
-2 oua mici [53-63g.]
-1 cana [250ml.] cu zahar tos
-un praf de sare
-2 linguri pline cu varf cu cacao
-100 g. unt moale [merge si cu 150g. de unt , daca doriti stratul de crema mai gros] Procesul tehnologic este acelasi ca si cel de sus .
KRANTZUL [nuca pralinata]
-200 g . zahar tos
-1 linguritza cu apa rece
-250 g. miez de nuca intreg [netocat]
- 2 linguri de ulei vegetal pentru uns suprafatza pe care se rastoarne nuca pralinata , fierbinte
Intr-o craticioara se pune zaharul care se stropeste cu apa rece . Se pune pe flacara mica sa se topeasca , amestecand mereu [nu plecati de langa aragaz ! zaharul se arde foarte repede si neuniform si devine amar !]. Cand a capatat o frumoasa culoare auriu -aramie , se pun nucile , toate deodata si se amesteca cu o lingura de inox , prin rasturnare , pana cand nucile se imbraca in zahar ars . Se rastoarna pe o suprafatza de marmura unsa cu ulei sau pe dosul unui capac mare [capac de oala] . Se lasa sa se raceasca complet si apoi se toaca cu un cutzit sau la robot , cu dispozitivul cu cutit cu pasul mic .Se poate pastra intr-un recipient care se inchide cat mai etans si 2-3 saptamani , intr-un loc racoros [camara , balcon etc.]
SIROP
-500 ml. apa rece
-150 g. zahar
- esentza de rom sau de vanilie [coniac]
Apa se pune la fiert cu zaharul . Dupa cateva clocote , se ia de pe foc si se da sa se raceasca . Aromele se pun in siropul rece.
MONTAREA prajiturii
Blatul rece se taie in 3 straifuri egale , pe lungime [ajutandu-ne de o rigla] . Procedeul se aplica ambelor blaturi . Rezulta astfel 6 straifuri de blat.
Se aseaza un straif pe tava , se insiropeaza usor si se unge cu aproximativ 3 linguri din crema nr.1 , se pune urmatorul blat , se insiropeaza si se unge cu crema nr. 2 [tot cca. 3 linguri] , apoi urmatorul blat , insiropat si uns cu crema de ciocolata [nr.3] in strat mai grosutz , apoi urmatorul blat , sirop , crema de ness [nr.2] , alt blat , sirop si crema de vanilie [nr. 1] si apoi , ultimul blat , care se insiropeaza si el . Intreaga " constructie" se preseaza usor cu palmele , apoi se imbraca in crema de vanilie si krantz din abundenta .Se da la rece cateva ore [5-6] sau pana a doua zi .
Deci , pentru claritate , sa recapitulam :
1- blat + sirop[putzin]
-crema nr. 1 [de vanilie]
2-blat + sirop
-crema nr. 2 [de ness]
3-blat +sirop
-crema nr.3 [de ciocolata] in strat mai gros decat celelalte creme
4-blat+sirop
-crema nr. 2 [de ness]
5-blat + sirop
-crema nr. 1 [de vanilie]
6-blat + sirop
Totul imbracat in crema de vanilie si nuca pralinata .
Rețete inrudite
Articole conexe
Ultimele articole
Rețete
Comentarii (13):
Cnu am facut
omentariul tău:
Est foarte bun
Ca aspect arata bine l-as incerca si eu dar ma mai gandesc , sunt cam multe creme dar cred ca e bun
L-am incercat cu o oarecare teama, dar nici prin gand nu mi-a trecut cat de demential iese
Mmmmmmm.....
O sa incerc si eu
Super,am sa-l fac si eu pentru o onamastica
C"est tres bonne!
Ba se insiropeaza.altfel ar fi prea chitros.e suuper
Nu este buna reteta nu poti sa pui intr-un singur tort aproape 750g zahar, si nici ulei in blatul cu nuci, nu incercati asa ceva acasa