Nu ?tiu de câte zile calde vom mai avea parte toamna asta, dar sunt convins? c? timp m?car de un gr?tar-dou? va mai fi, pân? d? z?pada. Ocazie bun? pentru a testa ?i voi re?eta asta de sos, pe care eu am încercat-o deja. Poate p?rea ciudat? al?turarea ingredientelor, dar, crede?i-m?, rezultatul nu este cu nimic mai prejos decât alte sosuri dulci-picante pentru fripturi ?i gr?tar.
Am avut cam in kilogram de prune, câteva ro?ii din soiul Roma (mai c?rnoase), o linguri?? de praf de ghimbir, nuc?oar?, sare ?i piper. La astea se pot ad?uga ardei iute ?i alte condimente, dup? gust, dar gândi?i-v? la faptul c? aroma ghimbirului este suficient de puternic? s? le acopere pe celelalte.
Am sp?lat prunele, le-am op?rit ?i le-am cur??at de coji ?i de sâmburi, apoi am f?cut din ele un piure, cu ajutorul robotului de buc?t?rie. La fel am f?cut cu ro?iile.
Am pus la foc, într-o cr?ticioar?, prunele, iar când acestea s-au înmuiat bine, am ad?ugat ro?iile. Am l?sat s? mai fiarb? pu?in, apoi am ad?ugat sarea, piperul, ghimbirul ?i nuc?oara. Dac? ghimbirul nu vi se pare suficient pentru a da sosului gustul iute, pute?i ad?uga un ardei iute t?iat foarte m?runt ori copt ?i pasat. Eu am vrut un sos mai soft, pentru cucoane, a?a c? am renun?at din start la ardeiul iute.
Prune sunt, ro?ii se mai g?sesc înc?, a?a c? v? doresc spor la buc?t?rit. Zile calde s? fie!
P.S. Acest sos nu este recomandat diabeticilor, având în vedere con?inutul foarte ridicat de glucide pe care îl au prunele (circa 20%).