La provocarea Dulce Romanie, initiata de Mihaela in luna octombrie 2010, particip si eu in aceasta luna. Provocarea lunii februarie este gazduita de Miha Simiuc iar ingredientul principal este ciocolata.
Asa ca, tot hoinarind pe net zilele astea, am dat de o prajitura numita Better than sex, adicatelea mai buna decat sexul (este foarte fina si racoritoare, ce-i drept, :)) ) care are multe variante, foarte diferite intre ele uneori, dar care in principal este facuta dintr-un blat si trei creme, din care una invariabil de ciocolata, ingredient considerat afrodisiac de catre azteci si mayasi.
Eu am adaptat-o la ce am avut si am schimbat ultima crema, caramel, prea zaharoasa, dupa gustul meu, cu sos, in acelasi timp renuntand la glazura.
Asadar, ingredientele, pentru o tava mica, de 30/20 cm:
- blatul: 2 oua, 2 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, 2 linguri de faina, o lingura de cacao, o lingurita rasa de praf de copt, arome.
- crema de ciocolata: 100 g de unt sau margarina, 2 linguri pline de Nutella, esenta de rom si o jumatate de ciocolata 75% cacao.
- crema alba: 300 ml frisca batuta, zeama de la o jumatate de lamaie.
- sos caramel: 100 g zahar, 2 lingurite de zeama de lamaie, 2 linguri de frisca lichida nebatuta.
- bucatele mici de zahar ars drept decor.
Am facut blatul ca un pandispan: albusurile spuma cu zaharul, apoi am adaugat galbenusurile, apoi uleiul, si la urma faina amestecata cu praful de copt si cu cacaoa. A rezultat un aluat destul de subtire, ca o smantana, pe care l-am turnat cu usurinta in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt.
Am dat tava la cuptorul preincalzit, 15 minute la 180 de grade. Dar cel mai bine faceti testul cu scobitoarea. Lasati in tava sa se raceasca, apoi desprindeti cu grija hartia si puneti blatul inapoi in tava. Manevrati incet, pentru ca este foarte fin si se poate rupe usor.
Crema de ciocolata am facut-o din untul pus pe foc cu ciocolata rupta bucatele, ca sa se topeasca,
apoi am incorporat topitura in Nutella si am adaugat o jumatate de fiola de esenta de rom. Am gaurit blatul cu varful unui cutit, apoi am turnat crema de ciocolata si am lasat la rece.
Intre timp am facut crema alba: am batut 150 ml frisca lichida Meggle cu 100 ml smantana si am dat-o 15 minute la rece. Dupa aceea am incorporat cate putin zeama de la jumatate de lamaie,
pana cand frisca a devenit cremoasa si moale, dar totusi ferma. Am scos prajitura de la rece si am adaugat crema de frisca peste aceea de ciocolata. Am dat din nou la rece.
Intre timp am facut sosul caramel asa: am pus pe foc intr-un ibric zaharul cu zeama de lamaie pana cand a inceput sa faca basicute, adica sa fiarba zaharul.
Aici am luat cateva lingurite din topitura de zahar si le-am pus intr-o ceasca de cafea unsa cu foarte putin ulei, inclinand ceasca in toate partile, ca sa fac dupa aceea bucatelele de zahar ars pentru decor.
Am pus la loc pe foc topitura si am adaugat frisca lichida, lasand sa fiarba cateva minute fara sa mai amestec deloc in ibric.
La aceasta reteta de sos m-am inspirat de aici.
Dupa ce am dat deoparte, am continuat sa mai amestec sosul pana cand s-a mai racorit.
Bucatelele de zahar ars le-am desprins de pe ceasca folosind varful unui cutit.
Am decorat prajitura si am turnat putin sos caramel pe deasupra.
Apoi am portionat-o si am fotografiat-o pentru voi :)
Intr-adevar, isi merita numele :P este o prajitura foarte, foarte fina, e de-a dreptul un rasfat.
Pofta buna! :)