Raciturile, asa se numesc pe la noi, se fac din cap de porc, picioare si carne macra, dar nu foarte multa. Bucatile de carne se spala, se portioneaza si daca trebuie se sparg oasele mai mari cu toporisca pentru oase.
Se pun toate la fiert cu multa apa, cu
sare, piper, un morcov ras, un ardei taiat maruntsi cu alte arome, daca doriti, cel putin 4-5 ore. O reteta straveche spune ca raciturile trebuie sa fiarba 12 ore la foc mic cu capacul pus. Noi folosim o oala mare de 10 litri. Nu le fierbem 12 ore, dar vreo 5-6 ore, da. In acest timp se spumeaza fiertura ori de cate ori este nevoie.
Cand apa scade pana la 1-1,5 litri si cand, daca pui o picatura de zeama pe degete, se lipesc degetele datorita gelatinei formate, se adauga in fiertura un catel de usturoi tocat fin si 2-3 foi de dafinsi se mai lasa sa fiarba 2-3 minute apoi se da deoparte de pe foc.
Dupa ce se raceste putin, zeama se strecoara (altfel damful de usturoi este prea puternic) si se scoate carnea de pe oase.
Carnea si zeama se pun in boluri in mod egal si se dau la rece pe balcon.
Se serveste cu mamaliguta sau cu paine, ca aperitiv sau ca fel principal.
Comentarii:
O reteta super tare
Foarte bun
Pofta buna!!!!!
Binisot
Super reteta