-2 kg masline (eu folosesc masline aproape negre)
-6 lamai
-5 ardei iuti
-saramura de apa si sare (la 1 l de apa se pune 100 g sare)
-niste ulei de masline
Dupa ce se spala, maslinelor li se scot simburii cu un aparat special. Se pun apoi in apa, se lasa 2 - 3 zile, schimbindu-se apa de 2 ori pe zi (dimineata si seara). Dupa 2-3 zile, maslinele se strecoara si se taie in felii rotunde de cca. 3 mm grosime (vezi poza). Daca se lasa 2 zile in apa, sunt mai amarui, daca se lasa 3 zile in apa, vor fi mai dulci.
Apoi, 3 lamai se taie marunt asa: o lamaie se taie in 4 (pe lung), sau in 6, pe urma se taie felii. Semintele se pot pune, nu are importanta. Ardeii iuti (5-6) se taie in 2 (pe lung), apoi felii, cu seminte.
Se amesteca apoi cele 3, maslinele feliate cu lamaile si ardeiul iute (vezi poza).
Se umplu borcanele cu compozitia asta. Nu se umplu pana sus, se lasa borcanul gol cca 5 cm.
Lamaile nefeliate, se storc, zeama lor se pune in borcane (in toate borcanele in care am pus maslinele) aproximativ aceeasi cantitate de suc, pentru fiecare borcan.
Se face saramura din cca. 3 l apa si 300 g sare, se foloseste apa de la robinet. Saramura nu trebuie fiarta, daca se fierbe, se lasa sa se raceasca (la temperatura camerei).
Saramura facuta, se toarna peste masline, in borcane. Saramura trebuie sa treaca de masline.
Peste saramura, se pune putin ulei de masline (cca 50 ml), apoi, borcanele se inchid ermetic. Uleiul de masline formeaza un strat izolant, chiar daca capacul borcanului nu e inchis foarte bine, uleiul nu lasa aerul sa intre la masline si maslinele vor fi crocante, nu moi.
Se pun in camara, se pot folosi dupa cca. 6 saptamini.
Comentarii:
Like