Mi s-a pus pata. Voiam gem de gutui, din-?la autentic, nu jeleu, iar gutui nu g?seam decât cel mai probabil la turci. Într-un final au aparut ?i în supermarket. Am c?utat câteva re?ete. Mi-a dat ?i Alma una ?i am f?cut o combina?ie personal?.
Sun? cam a?a:
Pentru vreo 3-4 borc?nele ai nevoie de:
* 4 gutui (aproximativ 1 kg ?i un pic)
* 3-4 mere
* dou? portocale
* o l?mâie
* 1 kg de zah?r
* vreo 2-3 c?ni de ap? (asta înseamn? fiert mai mult, deci dou? cred c? sunt suficiente sau invers, p?strezi 3 c?ni de apa ?i scazi o portocal?)
* suplimentar (dar nu obligatoriu): 6-7 cui?oare, zah?r vanilinat sau chiar un be?isor de vanilie
Se prepar? un sirop din ap? + zah?r + zeama ?i coaja ras? de la l?mâie ?i portocale + cui?oare + zahar vanilinat care se fierbe.
În acest r?stimp se cur??? gutuile ?i merele ?i se dau pe r?z?toarea mare. Aten?ie c? se înnegresc dac? nu se pun imediat la fiert.
Se adaug? în siropul care fierbe ?i se continu? fierberea cam 1 1/2 - 2 ore. În dulcea?? am fiert ?i cotoarele de gutui, pe care le-am scos ulterior, desigur. Se toarn? în borcanele înc?lzite. Borcanele umplute, dar f?r? capac se mai pun în cuptorul încins ?i oprit timp de aproximativ 15 minute. Apoi se pun imediat capacele. Se r?stoarn? borcanele cu fundul în sus ?i se las? la r?cit învelite în prosoape. Gata!