Cand aveam gogosari foloseam o alta reteta pentru saramura, cu proportia de 1 litru de otet la 3 litri apa, dar cu ardeii mi-a fost teama sa nu se inmoaie .
Spalat bine toate legumele. Ardeii curatat de seminte si cotoare si taiat initial in jumatati. pus separat frunzele de telina, iar tulpinele taiat bastonase lungi . Conopida desfacut-o in buchetele. lasat sa se scurga bine.
Pus la fiert apa, otetul si toate ingredientele pentru saramura si lasat sa fiarba cateva minute. asezat legumele in borcane, intercalate, presarand printre ele boabe de piper si mustar acoperit cu frunze de telinasi presat usor, cat sa se aseze frumos, dar fara sa zdrobesc legumele.
Pus sub fiecare borcan cate o lama de cutit si turnat saramura fierbinte peste legume. E bine totusi ca borcanele sa fie putin caldute, pentru a nu se sparge din cauza diferentei de temperatura lasat borcanele descoperite pana cand s-au racit complet. In timpul racirii nivelul lichidului mai scade si trebuie sa fie completat cu saramura pentru ca borcanele sa fie pline si lichidul sa acopere legumele.
Cand au fost comple racite acoperit cu celofan si apoi pus fiecarui borcan un capac cu filet bine strans.A durat cam 3-4 saptamani pana cand au fost bune de mancat, fiind destul de racoare, ar fi fost gata mult mai repede daca i-as fi tinut la soare sau intr-un loc cald.Astfel gogosari pentru salata, plus muraturi pe care sa le pun langa diverse feluri de mancare.
Comentarii:
Am sa fac si eu citeva din aceste retete