Traditia romaneasca spune ca muraturile se pun la inceptul toamnei (sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie), conservele pentru iarna se fac din august-septembrie, dar fiecare casa cu obiceiurile ei.
Exista doua modalitati de baza de a mura legumele: in otet sau in saramura. Indiferent de modul in care sunt puse, muraturile aduc anumite beneficii organismului in functie de tipul de condimente folosite.
Indiferent ca vei opta pentru muraturi asortate, muraturi in aluat, gogosari si ceapa, muraturi din conopida si amestec de legume, varza alba sau rosie murata, gogonele, castraveti murati, cand pui muraturi pentru iarna ai nevoie de borcane si bidoane din plastic. Alegerea si pregatirea lor corecta va vor ajuta sa aveti muraturi bune pe timpul iernii, de aceea va dezvaluim cateva secrete:
- calculati cantitatea de muraturi pe care o veti pregati in functie de cat de mare este familia dvs.;
- alegeti vase potrivite, de diferite marimi, de plastic sau de sticla, pentru cantitatea de muraturi pe care o veti pune;
- verificati ca vasele in care puneti muraturile sa se inchida etans, pentru ca odata cu patrunderea aerului, continutul isi poate pierde din calitati;
- aveti grija ca vasele sa nu fie zgariate sau sparte, mai ales daca alegeti sa refolositi vase de anul trecut;
- spalati bine vasele in care urmeaza sa puneti muraturile, in special daca utilizati vase in care au mai stat muraturi in anii anteriori;
- daca nu sunteti siguri de etanseitatea capacelor bidoanelor si borcanelor, folositi folii de celofan asezate pe gura vaselor, peste care veti pune apoi capacul, impiedicand astfel aerul sa intre in interiorul vaselor;
- respectati instructiunile retetei;
- asezati borcanele, bidoanele cu muraturi in locuri special amenajate, la racoare. Daca folositi etajere aveti grija ca acestea sa sustina greutatea borcanelor, altfel s-ar putea sa fi muncit in zadar.
Comentarii (17):
Muraturi in aluat?
Povesti de adormit copii .In comentarii sunt mai multe informatii decat in articol .In felul acesta va descalificati .
Noroc cu comentariile la articol.
Daca vreti sa acriti castraveti pentru acum...primavara, e simplu, ii puneti in borcan, adaugati usturoi, frunze de hrean, seminte de marar, boabe de mustar, , adaugati apa fierbinte( in care ati pus 1 lingura sare grunjoasa la i l.itru de apa, fiarta cateva clocote cu piper si dafin), o puneti in borcanul asezat pe ceva metalic. si-i puneti capacul. ( puteti sa o faceti si cu apa nefiarta, eu o fierb). Dupa vreo 2 zile, goliti apa. si o puneti la loc(vanturati muraturile, ca sa se acreasca mai repede), si repetati asta cam la doua zile. Asta e pentru incepatoare, ca gospodinele cu experienta stiu asta....
Vai de capul vostru!
Secretele au ramas... secrete! Dar nu sunt decat niste banalitati. Pai da, secretele nu mai sunt secrete daca sunt divulgate. Imi place ca stii sa tii un secret.
Sunt cateva lucruri foarte importante care au fost omise (deci secretele le-a pastrat autorul pentru sine):
Calitatea apei, sarea sa nu fie cea de masa, cu iod, ci din aceea mare, grunjoasa, otetul sa fie din vin, nu de sinteza, condimentele sa nu fie folosite cele din plicuri!
Cu ce am ramas este: respectati instructiunile retetei... strasnic secret...
....aici citesc cum se pregateste vasul pentru muraturi,iar explicatia este incompleta,plus ca vasele de plastic nu sunt recomandate...putem folosi butoaie sau putini din lemn si binenteles vasele de sticla...dar unde este secretul pentru muraturi????ceva concret,...reteta #ca la prosti#...sa vedem si noi ceva noutati intr-adevar...scuze, dar mai verificati inainte sa postati asa ceva...nu de alta, dar va pierdeti increderea in cititori ...
Excelent