Cum se prepară garganelli, pastele italiene rulate?
Cum se prepară garganelli, pastele italiene rulate?
Garganellii sunt un format de paste proaspete cu ou. Originare din Emilia-Romagna (în dialectul Romagna, garganéi), probabil datează din 1700. Au o formă asemănătoare penelor și au un canel perpendicular particular care le deosebește. Procesul de creare a acestora implică așezarea unui pătrat de aluat în jurul unui băț care este apoi rulat pe o suprafață canelată (precum un rigagnocchi de lemn). Potențialul lor este că sunt capabile să absoarbă aroma de la tot ceea ce le însoțește. Încearcă să le faci iar noi îți vom explica procedura pas cu pas!
Pentru a face garganelli, trebuie mai întâi să pregătiți aluatul, cu ouă. Începeți prin a turna făina pe o suprafață de lucru.
Faceți o gropiță folosind o lingură, apoi turnați ouăle în ea. Începeți prin a încorpora ouăle cu o furculiță.
După ce ouăle au fost încorporate, terminați de frământat cu mana. Aveți grijă să nu rupeți aluatul.
Formați o bilă de aluat și puneți-o în folie alimentară înainte de a o lăsa să se odihnească timp de 30 de minute la temperatura camerei.
Tăiați bucățile de aluat în 4, apoi laminați fiecare dintre cele 4 bucăți. Lăsați celelalte 3 în folie alimentară pentru a nu se usca. Se rulați în timp ce scădeți grosimea până obțineți o foaie de aluat foarte netedă și subțire (Am setat mașina noastră de rulat până la 5).
Când foaia este gata, tăiați pătrate de aproximativ 4cm pe 4cm (3 degete lățime). Tăiem foaia în jumătate pe lungime și apoi măsuram cu degetele pentru a face aceeași lățime. Păstrați bucățile în folie alimentară sau într-o pungă de congelator.
Puneți un pătrat de aluat pe placa dvs. canelată. Folosiți bățul și rulați garganello de jos în sus. Așezați apoi aluatul pe o farfurie pudrată cu făină.
Repetați operațiunea pentru a pregăti toate pastele. Veți vedea că vă pricepeți, se prepară rapid și vă distrați mult :-)
Le puteți găti imediat după preparare sau le puteți lăsa să se usuce pentru a le consuma mai târziu. De asemenea, le puteți congela (vezi observații).
Cum se păstrează garganelli? Păstrați-le la frigider într-un recipient ermetic pentru a le prepara în aceeași zi.
Pot să congelez pastele garganelli? Da, se poate, însa va trebui să vă asigurați că pastele nu se lipesc între ele: puteti începe prin a le congela separat, folosind hărtie de copt de exemplu. Odată ce pastele s-au întărit, le puteți pune într-un recipient ermetic pentru a economisi spațiu în congelator.
Cum se usucă garganele? Procesul de uscare poate fi pornit atunci când doriți să păstrați garganelli până la o săptămână. În acest caz, le puteți așeza pe o tavă, bine distanțate și acoperite cu un prosop curat.
Este posibil să variați dimensiunea acestor paste? Sigur. Noi am tăiat pătrate de aproximativ 4 cm lățime, dar puteți face pătrate de 2-5 cm lățime.
Ce sos se potrivește bine cu garganelli? Acompaniamentele care vor merge cel mai bine cu garganelli sunt șunca, mazărea și parmezanul, șalota și pancetta și sosul bolognese. Le puteti prepara și la cuptor, le puteți asezona cu unt, prepara un sos de trufe și ciuperci sau să le gatiți în bulion. Dacă preferați un starter cremos, încercați un sos gorgonzola foarte gustos sau o cremă delicată de anghinare.
Cum să faci garganelli fără o placă de paste/gnocchi și bățul ei Puteți folosi un pai rigid sau un creion curat pentru a rula pastele. Dacă doriți să obțineți paste crestate, puteți pune bețe de frigarui unul lângă altul și rulați pastele peste bețe.