Sangria este o bautura alcoolica racoritoare, de origine spaniola si portugheza, pe baza de vin, care contine fructe, apa minerala, indulcitori, coniac, vermut sau lichior. Sangria nu este un cocktail, este un punci, ea preparandu-se in boluri si nu in mixere. Este considerata o bautura de masa pentru a fi consumata acasa, la gustari sau cina si nu in restaurante cu eticheta.
Istoria pretinde ca dateaza din anul 200 i.Hr., cand romanii au cucerit Spania. Un rezultat pozitiv al invaziei lor a fost plantarea vitei de vie si de extinderea productiei de vin. Mai tarziu, localnicii spanioli incep sa adauge fructe pentru a dilua alcoolul si amaraciunea vinului.
Baza pentru sangria este vinul, in special rosu, spre a duce la conotatia din denumire „sangre” insemnand sange, dar este des intalnita si sangria pe baza de vin alb - sangria Blanca. Vinul este, de obicei, sec, ieftin, tanar, usor si cu aciditate crescuta, in sortimente diverse: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rioja, Zinfandel, Shiraz sau sortimente frantuzesti ca Gamay ori Beaujolais, uneori italiene precum Dolcetto, Bardolino, Freisa, Lambrusco etc.
In ceea ce priveste fructele, posibilitatile sunt aproape nelimitate. Se folosesc, in special, citrice: felii de portocale, lamai, lime, dar si mere, pere, pepeni, capsuni, ananas, struguri, mango etc. Piersicile si nectarinele sunt populare in unele parti ale Spaniei, in timp ce scortisoara si brandy-ul sunt ingredientele clasice in Portugalia.
Ca indulcitor se folosesc zaharul, mierea, diverse siropuri sau suc de portocale. Un alt ingredient este apa foarte acidulata sau Sprite, 7-up care tin loc si de indulcitor. Uneori se adauga coniac, vermut sau lichior.
Preparare: Ingredientele si proportiile sunt limitate doar de imaginatia celui care le prepara. O reteta pentru sangria poate fi urmatoarea:
- Intr-un bol se pun 750 ml de vin (din sortimentele enumerate mai sus sau altele);
- Se storc o lamaie si o portocala, se adauga felii de mar, de para, de ananas, cateva boabe de strugure, atat alb, cat și rosu si o lingura de zahar. Singura dificultate in prepararea sangriei este timpul destul de lung care trebuie oferit fructelor sa isi lase sucul, intre 3 si 24 de ore.
- In acest timp amestecul trebuie tinut in frigider pentru a nu permite fructelor si zaharului sa fermenteze. Nemacerate, fructele nu ar avea decat un rol decorativ.
- Dupa scoaterea din frigider se adauga 250 ml de apa minerala carbogazoasa, 30 ml de brandy sau 50 ml de vermut.
Pentru a face o sangria mai exotica se pot adauga capsuni taiate, piersici, kiwi sau fructe de padure, impreuna cu rom sau gin, bere de ghimbir si sa se adauge ca indulcitor, miere. De asemenea, se poate inlocui apa carbogazoasa cu suc carbogazos de lamaie, Sprite sau 7-up.
Modalitate de servire: Se prezinta intr-o carafa transparenta pentru ca fructele, care au si un rol decorativ, sa fie vazute. Carafa poate fi prevazuta cu un capac cu sita pentru a nu permite fructelor sa se scurga in pahar odata cu lichidul. Se serveste cu gheata din belsug.
Sangria este si bautura „fiestelor” latino. In unele regiuni mai este cunoscuta si sub denumirea de zurracapote sau zurra.
Comentarii:
Daca o servim cu gheata nu mai trebuie lasata la frigider!
Sigur ca trebuie lasat peste noapte in frigider, foarte bun si racoritor
EXCELENTĂ BĂUTURĂ.CORNELIU.P.ONEŞTI-BC.
Incercati sa puneti fructe de padure si in mod special zmeura.gustul va fi divin!
Bun
Bun
Gustoasa nu gluma........................!
Excelent!!!