Orezul rosu este un orez integral cu o coaja exterioara rosie, cu un gust delicios de nuca si o textura usor elastica la mestecat. Este o combinatie intre orezul salbatic si cel de cultura.
Orezul rosu are nuanta rosie la suprafata, dar in interior este alb. In timpul fierberii, apa devine rosie, la fel si legumele care fierb langa acest tip de orez.
Se consuma fiert in piureuri, salate, budinci, supe, inlocuind cu succes orezul integral sau chiar pe cel negru.
Orezul rosu are proprietati nutritive de exceptie, fiind foarte bogat in vitamina E, B6 si antioxidanti.
- Este o sursa excelenta de magneziu, fier, mangan, zinc, minerale ce au rolul de intari sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.
- Ceea ce-l deosebeste de alte tipuri de orez este ca, in orezul rosu se gaseste un grup de compusi chimici cu rol esential in toate procesele organismului, denumit lignani. Acest grup de lignani sunt capabili sa previna aparitia cancerului si alaturi de antioxidanti, contribuie la intarirea sistemului imunitar, regleaza nivelul hormonal, etc.
- Este o sursa buna de fibre si carbohidratilor complecsi ce regleaza nivelul de zahar din sange, reduc colesterolul rau, mentin sanatatea vaselor de sange, previn bolile cardiovasculare.
- Orezul rosu este un aliment care contribuie la scaderea nivelului colesterolului datorita ingredientului activ monacolin K, care controleaza actiunea unei enzime-cheie din ficat, responsabila cu producerea colesterolului.
- Nu contine gluten.
- Un studiu efectuat timp de 8 saptamani de cercetatori americani din domeniul nutritiei arata ca prin consumul unui supliment pe baza orez rosu, se reduce nivelulul trigliceridelor cu 36, 5% si a colesterolului rau cu 23%.
Stiati ca: Orezul rosu de cea mai buna calitate este cel provenit din sudul Frantei, regiunea Camargue?
Comentarii:
Multumesc,foarte interesant.
Sa inteleg ca e bun si pentru cei cu diabet