Socul este o planta cu proprietati medicinale cunoscute inca din evul mediu. Egiptenii au folosit florile de soc pentru tratamente cosmetice. Grecii au folosit radacina pentru a prepara un ceai cu efect laxativ. Multe triburi indiene stravechi au folosit fructele si florile de soc in ceaiuri si alte bauturi in scopuri medicinale.
Din fructe proaspete se pot prepara infuzii (o lingurita de fructe de soc la o ceasca de ceai) care au o actiune laxativa, administrate seara, inainte de culcare. Tot fructele, sub forma de sirop sau macerate, se pot folosi si in reumatism, constipatie, afectiuni digestive, bronsite sau traheite.
Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale.
Fructe de soc trateaza sau lupta impotriva: gripei, guturaiului, obezitatii, constipatiei, herpesului, psoriazului, alergiei cutanate, sclerodermiei, bolilor de piele rezistente la tratamente clasice.
Sunt adjutant in tratamentul infectiei cu HIV si in tratarea tumorilor maligne si beligne.
Ajuta la imbunatatirea vederii nocturne, in tratarea bolilor oculare.
In lumea culinara, boabele de soc coapte si extracte din flori sunt folosite pentru a crea: placinte, ceai, gem, siropuri, sosuri, supe, vin, suc, dulceat a, muffins, chiar si paine. Sunt un bun colorant alimentar si se pot pastra la congelator. Din fructele negre de soc se poate face: vin rosu, lichior, tuica, otet, sampanie. Cea mai cunoscuta este insa socata, bautura racoritoare delicioasa obtinuta din flori de soc. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devin toxice. Fructele negre pot fi consumate doar atunci cand sunt coapte si fierte. In stare cruda, necoapte sunt toxice si ar trebui evitate.
Florile de soc se culeg in zilele insorite de mai, prin taierea ciorchinilor de pe tulpina. Dupa culegere vor fi tinute la soare pana la uscare, cat mai rasfirate posibil. Proaspete, florile de soc se folosesc la obtinerea binecunoscutei socate, in timp ce uscate, sunt administrate in scop terapeutic, sub forma de infuzie combinata, pulbere, tinctura sau ulei. Florile uscate de soc au coditele tari si casante, iar petalele capata o tenta ceva mai galbuie si constituie materia prima pentru anumite preparate medicinale.
Comentarii:
Socata cu flori de soc,lamaie proaspata si o cana de zahar,vanturate zilnic o saptamana,apoi trasa la sticle,strecurata...ca o sampanie...socata... dulceata dd bobite bine coapte,negre, alta minune a bucatariei...un rafinament la indemana,...coaja lemnului,pentru ,,prisnite,, antireumatice....
"Socul este o planta cu proprietati medicinale cunoscute inca din evul mediu" dar "Egiptenii au folosit florile de soc" iar "Grecii au folosit radacina pentru a prepara un ceai cu efect laxativ". E vorba de egiptenii si grecii care au trait cu mult timp inainte de Evul mediu!
Cel/cea care a conceput, redactat si postat acest articol, trebuie sa-si asume raspunderea pentru publicarea unui asemenea articol/sfat sau sursa de inspiratie. Astfel credibilitatea acestor... sfaturi medicale ar avea priza la cei ce il citesc... Pai, NU...
Am facut deseori socata folosind flori proaspete.Este o bautura excelenta! Am facut si dulceata din fructe bine coapte! Este o dulceata deosebita! Pacat ! cineva a curatat atat de bine crengile incat nu mai pot sa culeg nici flori nici fructe!
Pai daca florile uscate devin toxice cum de spuneți ca pot fi folosite in scop terapeutic? Nici un cuvant despre contraindicatii? Pai deoarece irita colonul socul este contraindicat celor cu colon iritabil, colite de tot felul....
Interesant articol si de folos
Lipsa de suflet e prezenta in fiecare propozitie a retetei. Daca nu-ti place sa gatesti, pleaca de aici si lasa-ne in pace! Si, eventual, mai invata sa scrii corect romaneste! Mi-ai provocat scarba cu stilul tau acru si nesimtit! Pur si simplu am ramas... socata cand am citit aceasta "reteta".
Folosesc socul iarna la ceai pentru ai da un gust mai bun.