Originara din Asia de Sud Est, fasolea verde chinezeasca este un soi productiv de fasole urcatoare cu pastaie lunga pana la un metru lungime. Se consuma in supe, ori gatita verde, se preteaza si la conservare.
Se poate intalni sub 3 culori: verde, violet si pestrita. Suporta aceleasi tratamente termice ca si fasolea verde obisnuita, insa gatita, aroma fasolei lungi se intensifica si textura se schimba.
Iata cateva sfaturi de servire:
- Foarte frageda, fasolea lunga cruda poate fi consumata in salate;
- Sotata sau aburita, aceasta poate fi servita ca un fel de mancare alaturi de peste, fructe de mare si pasari de curte;
- Preparata prin inabusire alaturi de sos de peste, fasole neagra fermentata, chili si sos de soia, face parte din stilul clasic al bucatariei cantoneze;
- In India, fasolea lunga este utilizata intr-o varietate de preparate: tocanite, curry-uri, sabzi, orez prajit, orez pulav, si in combinatii cu alte legume, cum ar fi ceapa, usturoi, cartofi, morcov, varza, etc.
Beneficii ale consumului de fasole verde:
- Pastaile contin cantitati mari de fibre solubile si insolubile;
- Fasole verde lunga, proaspata este una dintre cele mai bune surse de folati. 100 g fasole furnizeaza 15% din necesarul zilnic de folati;
- Fasolea proaspata contine o cantitate semnificativa de vitamina C. 100 g fasole lunga furnizeaza 31% din DZR de vitamina C;
- Este sursa excelenta de vitamina A;
- Este saraca in calorii.