Studiul efectuat in 1981 profesorul Dr. David Jenkins a avut ca subiect modul in care alimentele bogate in carbohidrati afecteaza nivelul glicemiei la persoanele cu diabet.
In urma acestui studiu s-a descoperit ca alimentele bogate in carbohidrati afecteaza dramatic nivelul glicemiei, comparativ cu alimentele care contin zahar, care au avut un efect mai redus si pe de alta parte profesorul Jenkins a creat un tabel, denumit si Indexul Glicemic (IG), tabel care a clasat fiecare aliment in functie de impactul asupra glicemiei.
In functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange s-a creat sistemul de masurare al carbohidratilor sau indicele glicemic (IG). Valoarea indicelui glicemic al unui aliment este unica si se stabileste doar in urma unor cercetari.
In functie de valorile IG, alimentele se pot grupa in 3 categorii: cu IG ridicat, care are valoarea peste 70, mediu, cu valori cuprinse intre 56 şi 69 si scazut, cu valoare mai mica sau egala cu 55.
Alimentele care au un IG ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza variatii ale nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un IG scazut sunt greu de digerat si de absorbit in sange si prin urmare conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si 2).
Painea alba, orezul alb, cartofii albi, berea, produsele pe baza de porumb ( ex: popcorn), produsele zaharoase rafinate, produsele de patiserie fac parte din categoria alimentelor cu indice glicemic mare (peste 70).
Cerealele integrale si pastele din faina integrala, orezul brun, cartofii dulci, mazarea si legumele cu boabe in general, fructele, se regasesc in categoria alimentelor cu indice glicemic mediu (56-69). Iar oleaginoasele, perele, ciresele, caisele, fructele de padure, legumele verzi, lactatele, fac parte din categoria alimentelor cu indice glicemic scazut (sub 55).
Specialistii ne recomanda, pe cat posibil, o alimentatie bazata pe alimente cu indice glicemic scazut sau mediu, considerand a fi secretul mentinerii sanatatii organismului, deoarece reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si cresterea in greutate.
Exista numeroase studii efectuate de specialisti de nutritie, insa cea mai eficienta metoda pentru scaderea in greutate si mentinerea acesteia este aceea a dietelor care utilizeaza indicii glicemici.
Michel Montignac a fost primul care a avut ideea de a folosi varianta in tratamentul obezitatii. Dieta care-i poarta numele este una dintre putinele diete care propun un mod de viata echilibrat si sanatos cumulata cu pierderea in greutate.
Cativa factori care influenteaza indicele glicemic si metabolismul:
- alimentele integrale au un IG mai mic decat cele prelucrate
- alimentele bogate in fibre au IG mai mic
- grasimile saturate cresc IG in mancaruri
- grasimile nesaturate scad IG
- adaugarea de proteina mareste IG
Stiati ca: Atunci cand mancati un aliment cu IG ridicat vi se face foame mult mai repede, deoarece cresterea si scaderea rapida a nivelului de glucoza stimuleaza imediat nevoia de a reface echilibrul de glucoza din sange?
Comentarii (14):
Un tabel? si multe alimente au incarcatura glicemica diferita dupa gatire..
Multumim.Retete pt. Diabetici ar fi binevenite.
Multumim de articol, buna idee. Ne-ar fi util si un tabel cu indicele glicemic al alimentelor.
Util !As dori cateva diete ptr.DZt
Foarte bine venit. As mai dori si alte articole necesare persoanelor ci diabet tip 1
Informatii utile pe care ar trebui sa le aplicam toti - nu doar cei bolnavi.
Interesant și de luat in considerare.
Foarte interesant articolul si util mai ales pentru persoanele cu diabet printer care ma nunar si eu
Foarte intereant si mai ales util, atat pentru diabetici si nu numai ...
Interesant articol mai ales pt.mine ca sunt diagnosticata cu Diabet zaharat tip 2