Atat zaharul brun cat si cel alb sunt facute din trestie de zahar. Zaharul brun contine de asemenea melasa si apa si are o valoare calorica usor mai mica decat zaharul alb. Unii oameni cred ca zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb, dar acest lucru nu este adevarat, ambele sunt la fel de periculoase, daca sunt consumate in cantitati mari.
Zaharul contine zaharoza, care provine de la trestia de zahar sau sfecla de zahar. Zahar brun este zaharul care nu a fost pe deplin rafinat, este forma bruta a zaharului alb. Zaharul brun este, de obicei, produs prin adaugarea de melasa (de trestie zahar sau de sfecla de zahar).
Cristalele de zahar alb sunt fabricate fie din sfecla de zahar sau din trestie de zahar. Acesta este rafinat prin imersie intr-un sirop concentrat. Cristalele sunt apoi separate de lichid si dizolvate in apa. Culoarea este indepartata utilizand un carbune activ granulat sau o rasina schimbatoare de ioni, iar amestecul este fiert si apoi racit, separat intr-o centrifuga si apoi uscat la aer cald. Comparativ cu zaharul alb, zaharul brun are un gust mai putin dulce si mai bogat. De asemenea, are o textura umeda si o structura aglomerata, care este diferita de textura uscata si granulata a zaharului alb.
Desi multi oameni sunt de parere ca zaharul brun este o optiune mai sanatoasa decat zaharul alb, adevarul este ca au valori nutritive putin diferite. Zaharul alb este 99,9% zaharoza pura, in timp ce zaharul brun este 97% zaharoza, 2% apa si 1% alte substante. O lingurita de zahar alb contine 16 kilocalorii, in timp ce o lingurita de zahar brun are 17 kilocalorii. Melasa din zaharul brun contine o serie de minerale, care includ calciu, potasiu, magneziu si fier, dar pentru ca aceste minerale sunt prezente in cantitati mici, nu aduc nici un beneficiu sanatatii.
Atat cel brun cat si cel alb sunt frecvent utilizate in preparate culinare, dar si ca indulcitori pentru cafea, ceai sau alte bauturi. Zaharul poate fi utilizat la produsele de patiserie pentru a crea un gust mai bogat, dar umezeala acestuia poate afecta aspectul. Zaharul brun poate fi folosit pentru a face marinate, dar nu este un substitut bun in retetele de sos care necesita zahar alb, deoarece are un gust diferit si este mai putin dulce.
Alegerea intre zaharul alb si zaharul brun este o chestiune de preferinta personala. In timp ce unii oameni prefera sa consume zahar brun din cauza gustului sau bogat, altora le place gustul dulce simplu de zahar alb. Totusi, ambele tipuri de zahar pot fi daunatoare pentru organism daca sunt consumate excesiv.
Si, ca sa raspundem intrebarii de mai sus, cand vine vorba de zahar, nu exista nicio diferenta nutritiva intre alb si brun. Zaharul consta in intregime din carbohidrati - in principal zaharoza, iar 100 de grame ofera aproximativ 395 de calorii sau mai bine zis de „calorii goale” intrucat nu ofera nici vitamine sau minerale.
Comentarii (24):
Eu folosesc, în loc de zahăr. praf de ghimbir,
Mai bună pentru îndulcit este mierea de rapitza,nu schimba gustul lichidului în care o punem,dar Atentie!..lichidul să nu fie foarte fierbinte,mierea își pierde din proprietati.
Cafeaua sau Ceaiul puteti indulci cu Miere de ùalbine,este produs natural si sanatos
Un indulcitor foarte bun pentru cafea este îndulcitorul din STEVIE.
Atentie ca te contrazici. La inceputul articolului ai scris: "Zaharul BRUN contine de asemenea melasa si apa si are o valoare calorica usor mai MICA decat zaharul alb."
Dupa ai scris: "O lingurita de zahar ALB contine 16 kilocalorii, in timp ce o lingurita de zahar BRUN are 17 kilocalorii."
Cu ce putem să îndulcim cafeaua în afară de zahăr ,dar un îndulcitor fără chimicale ceva natural
"unii oameni prefera sa consume zahar brun din cauza gustului sau bogat" Nu "din cauza", ci "datorita"!
Mai invata romaneste!
Zaharul brun pe piata din Romania ,este tot zahar alb vopsit cu melasa in centrifuge pt drajeuri.,precum maslinele negre de asemeni vopsite in malaxoare .cu fel de fel de agenti de pigmentare ,dupa care se procedeaza la neutralizare si spalare ,Zaharul brun adevarat este zaharul brut obtinut din trestia de zahar ,nerafinat ,
Cu ce să îndulcim cafeaua ,ce părere aveți despre alte produse cu care putem să le folosim pt. cafea.
F.INTERESANT.DE OBICEI CONSUM MIERE DE ALBINE POLIFLORĂ.