Codul bunelor maniere – eticheta servetului de masa

Din momentul in care ne trezim si pana cand ne ducem la culcare suntem nevoiti sa urmam anumite practici adecvate de eticheta sociala. Acestea se refera la modul in care ne imbracam, conduita din timpul mesei si respectul fata de prieteni sau apropiati, conduita in societate, etc.


In esenta, bunele maniere nu inseamna sa ii faci pe cei din jurul tau sa se simta inconfortabil, nu este vorba doar mancatul in liniste sau de atentia fata de persoana care vorbeste cu tine, bunele maniere sunt o forma de ingrijire sau una de curtoazie.

Si pentru ca indiferent unde alegem sa servim masa, ne lovim mereu de acelasi banal servet, ne-am gandit ca ar fi bine sa punctam care sunt regulile de buna maniera in ceea ce priveste servetul de masa.

  1. Primul lucru pe care trebuie sa-il faceti cand va asezati la masa este de a lua servetelul de pe farfuria de serviciu si de a-l despaturi. Ulterior se aseaza pe genunchi. Cand masa este gazduita acasa, trebuie sa asteptati pana cand gazda initiaza acest gest;
  2. Daca adoptam o pozitie corecta la masa, nu este nevoie sa intindem servetul pe genunchi.
  3. Cand va afliti la restaurant si parasiti masa pentru a merge la toaleta, veti lasa servetelul pe scaun, in semn ca va veti intoarce. In acelasi timp, e un gest de consideratie pentru comeseni, care nu vor trebui sa va vada servetul murdar de mancare pe masa.
  4. Este absolut interzis sa-l innodati in jurul gatului, sa-l fixati in decolteu sau in gulerul camasii.
  5. Stergerea cu servetul se face prin tamponare. Nu-l folositi pentru a va sterge rujul sau, mai grav, sa va suflati nasul. Pentru a va sterge sau a arunca guma de mestecat, alegeti un servetel de hartie.
  6. In nici un caz nu puneti pe genunchi servetele de hartie.
  7. Niciodata sa nu stergeti tacamurile cu servetul.
  8. Cand ati terminat de mancat si intentionati sa parasiti masa, servetelul impaturit se plaseaza in partea stanga a farfuriei de serviciu.