Originar din padurile vestice ale Indiei, unde creste in salbaticie, cardamomul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Astazi aria lui s-a extins fiind intalnit si in: Sri Lanka, Guatemala, China si Tanzania.
Planta tropicala, creste pe pamantul junglei, este de dimensiuni mici si are frunze verzi, netede. O data zdrobite frunzele au un parfum foarte aromat. Pastaile de cardamom sunt triunghiulare si cresc pana la 20 mm. Se comercializeaza fie macinat fie seminte intregi.
De la cardamom se folosesc semintele, care se pastreaza in fructul nedesfacut, altfel isi pierd aroma foarte repede.
Exista doua soiuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria (cardamomul verde) si Amomum (cardamom negru sau cardamom maro). Cardamomul original este cel cu samanta verde. Gustul cardamomului verde este mai fin decat cel al cardamomului negru.
Este considerat a fi unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, dupa vanilie si sofran.
Cardamomul este utilizat preponderent in bucataria indiana si ocazional in cea arabeasca, in diverse sortimente de deserturi si bauturi. Arabii il utilizarea si pentru aromatizarea cafelei, iar rusii il folosesc la obtinerea unui lichior mai special. Nord-europenii aromeaza painile, preparatele de patiserie si dulciurile, oferind un gust deosebit budicincilor, inghetatelor sau altor deserturi cu orez sau fructe coapte.
Bogat in uleiuri esentiale, aroma lui puternica aduce a citrice si eucalipt. Se potriveste de minune cu scortisoara, cuisoarele, coriandrul, ghimbirul, chimen, chili, mustar, fenicul, boia, piper, anason stelat, scortisoara, nucsoara, vanilie, lemn dulce, coaja de portocala, lemongrass, tamarind, turmeric.
Poate fi folosit la preparate cu: ciuperci, curry, carnati, carne de vita, muraturi, heringi, cafea, mere, muraturi, pere, cirese, dovleac, spanac etc.