Msemmen, clătitele marocane perfecte pentru ramadan!
Să descoperim gastronomia nord-africană pentru Ramadan cu aceste delicioase msemmen, clătite cu o textură crocantă și moale de care nu ne mai putem lipsi! :-) Imaginați-vă doar o clătită ușor pufoasă și aurie, pe care o puteți savura într-o variantă dulce cu miere pentru mic dejun sau o gustare reconfortantă, într-o variantă sără, garnisită cu ceapă , roșii, condimente, ardei iute sau chiar carne tocata și legume :-) Urmați pașii de mai jos:
Ingrediente
Pentru foitaj:
Materiale
- 1 pensulă
- 1 robot de patiserie cu cârlig (opțional)
Preparare
Amestecați drojdia uscată de panificație cu puțină apă călduță și lăsați timp de 10 minute. Dacă aveți drojdie proaspătă, nu este nevoie să o hidratați.
Turnați făina și grisul în vasul mixerului. Amestecați. Adăugați sarea și zahărul într-o parte și acoperiți cu făina + griș inainte de a forma o gropiță.
Puneți drojdia rehidratată (sau proaspătă). Frământați adăugând apa călduță, puțin câte puțin până obțineți un amestec omogen și nelipicios.
Formați o bilă din aluat și lăsați-l să se odihnească 15 până la 20 de minute sub un prosop curat, la temperatura camerei.
Se unge aluatul (bila de aluat), apoi se împarte în 6 părți egale (aproximativ 110 gr). Din bucățile de aluat tăiate se formează bile pe care le ungem înainte de a le așeza pe o tavă de copt.
Acoperiți cu folie alimentară și lăsați să se odihnească timp de 15 până la 20 de minute la temperatura camerei.
Amestecați untul topit și uleiul și ungeți ușor suprafața de lucru.
Întindeți bucățile de aluat puțin câte puțin, din centru spre exterior, ungând regulat cu amestecul ulei + unt.
Când aluatul este bine întins, îndoiți partea stângă spre centru, ungeți cu ulei + unt, pliați partea dreaptă spre centru, ungeți din nou.
Îndoiți apoi partea de sus al aluatului spre centru, ungeți și la final pliați partea de jos a aluatului, deasupra pentru a forma un pătrat. Ungeți pentru ultima oară.
Așezați pătratele pe o foaie de copt și acoperiți cu folie alimentară. Se lasă să se odihnească aproximativ 15 minute.
Aplatizați msemmen-urile înainte de a le găti.
Gătiți msemmen-urile într-o tigaie încinsă la foc mediu timp de 5 minute pe fiecare parte.
Așezați msemmen-urile pe un prosop curat, distanțându-le.
Și acum sunt gata! De savurat cu miere ;-)
Observații
Cum se păstrează msemmen-urile?
Când clătitele s-au răcit, puneți-le într-un prosop curat, la temperatura camerei.
Putem congela msemmen-urie?
Desigur că este posibil! Nu ezitați să faceți mai multe deodată!
Cum să reîncălzim msemmen?
Puneți-le într-o tigaie încinsă, lăsați-le 2 minute, adăugați puțină apă, acoperiți pentru 2 minute.
Care este cel mai bun topping pentru msemmen?
Le iubim cu miere la micul dejun, ca gustare... și umplute cu chili pentru a însoți un fel de mâncare!
Ce făină să folosești pentru msemmen?
Utilizați de preferință făină T45 care va face aluatul mai elastic.
Ce gris să folosiți pentru msemmen?
Utilizați cel mai bun gris posibil!