Noi, cei de la Petitchef suntem mari iubitori de brioche ;-) Pe măsură ce se apropie Crăciunul, am decis să îi dăm forma unui fulg de nea. Și pentru că veștile bune nu vin niciodată singure, am asociat-o și cu aromele unei tartine de ciocolată/alune.Daca vă lasă gura apă, incercați reteta si urmați pașii de mai jos ↓
Brioche (briosa) este o pâine delicată și pufoasă de origine frantuzească, cu ouă și destul de mult unt. Nu se face foarte greu insa procedeul este puțin anevoios.
Amestecați laptele călduț și drojdia uscată. Lăsați sa stea 10 minute la temperatura camerei.
Puneți făina, oul, zahărul și sarea în vasul robotului de bucătărie. Adaugați laptele + drojdia. Frământați cu cârligul timp de 3 minute. Aluatul trebuie să se desprindă de pe margini.
Adăugați untul moale și frământați din nou timp de aproximativ 7 minute. Aluatul trebuie să se desprindă de pe margini.
Formați o minge din aluat și acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați să stea la temperatura camerei timp de 1 oră și 30 de minute.
După acest timp, degazeazați aluatul și impărțiți în 4 bucăți de aproximativ 230 gr. Dati-le forma unor mingii si acoperiți-le cu un prosop și lăsați să stea 30 de minute la temperatura camerei.
Întindeți bucățile de aluat pe hârtie de copt astfel încât să aibă 26 cm în diametru. Ungeți primul disc cu crema tartinabilă, lăsând un chenar de aproximativ 1 cm.
Puneți al doilea disc de aluat deasupra și puneți cremă peste. Apoi puneți al treilea disc și întindeți iar cremă. În cele din urmă, puneți al patrulea disc deasupra.
Așezați un cerc sau o farfurie cu diametrul de 26 cm și tăiați marginile. Puneți un pahar cu gura in jos în centrul discului.
Tăiați aluatul în 4, apoi 8, apoi 16 părți egale.
Va trebui să creați 8 ramuri în total. Fiecare ramură va avea 2 părți. Apoi va fi necesar să răsuciți partea dreaptă: de la stânga la dreapta și partea stângă: de la dreapta la stânga.
Presați pe capetele ramurilor pentru a le sigila formând un punct. Scoateți paharul și acoperiți cu un prosop curat timp de 1 oră și 30 de minute la temperatura camerei.
Preîncălziți cuptorul la 180° C. Amestecați gălbenușul cu laptele și ungeți brioșa cu acest amestec.
Putem face această brioșă fără lactoză? Puteți înlocui untul cu margarină și laptele cu o băutură vegetală la alegere.
Care este echivalența dintre drojdia uscată și drojdia proaspătă? Pentru aceasta reteta, puteți inlocui cele 11 gr drojdie uscate de panificatie cu 22 gr drojdie de panificatie proaspata.