mal
Zilele trecute am facut dulceata de portocale. Urmand principiul de care nu ma dezmint "NIMIC NU SE ARUNCA, TOTUL SE TRANSFORMA", am transformat portocalele care dadeau semne ca vor sa se strice intr-o dulceata nemaipomenit de buna.
Din start va spun ca nu este o dulceata ca pe vremea bunicii, care rezista in camara si 3 ani :), ci una care trebuie consumata in 2- 3 saptamani . De aceea va sfatuiesc sa n-o faceti in cantitati industriale. Mai bine repetati operatiunea cand va e dor de dulceata proaspata, sau cand aveti ceva treaba de facut cu ea :)
Iata cum am preparat-o:
portocalele , 15 la numar, medii ca marime, le-am spalat (cu apa calduta si buretelul imbibat cu detergent de vase ) bine-bine.
Le-am decojit, le-am desfacut in feliute si le-am taiat bucatele precum puteti vedea in poza.Am pastrat pielita care tine miezul, deoarece imi place s-o simt prin dulceata :D .
Am folosit zahar gelifiat de la dr Oetker. Nu e metoda cea mai sanatoasa, insa e simpla si daca nu abuzam, e ok :).
Am pus intr-o oala cu fund dublu fructele, am turnat zaharul peste si le-am amestecat.
Pana cand s-a topit zaharul si fructele si-au lasat sucul am tinut focul mare, apoi l-am redus...
...si am lasat dulceata sa bolboroseasca incet cca 15 minute.
Am oprit focul si am lasat dulceata sa se raceasca in oala in care am facut-o. Apoi am pus-o intr-o cutie de plastic , la frigider. Cred ca poate la fel de bine sa stea si in borcan. Eu am ales cutia, deoarece mi-e mai comod :).La fel o puteti depozita si in camara, daca temperatura permite.
Asa cum v-am aratat si ieri, am servit dulceata pe paine prajita cu unt alaturi de cafea . Azi am pus-o pe niste biscuiti spritati si mi-a placut mult cu lapte.
Mai am in plan cateva moduri de servire , pe care o sa vi le arat zilele urmatoare.
Asa cum am amintit si ieri, e rusinos de simplu de facut. De meritat merita din plin. Are gust de portocala :))...dulce-amarui-acrisoara.Datorita zaharului gelifiat are si tinuta:) ...si culoare.
Incercati !
Comentarii:
Foarte buna
Excelent
De evitat pe cit posibil zaharul gelifiat
Foarte usor de preparat d_ar tine pentru la iarna?
Acum o voi face, ziua este potrivita...
Minunata
Desi este preparata doar pentru putin timp, dupa parerea mea, atunci cand pregatesti orice cu multa dragoste, n-are importanta cat de des trebuie sa faci "efortul". O felicit pe autoarea retetei pentru minunatia postata si-i doresc in continuare multa inspiratie !!!