Cu prajitura asta e o poveste mai lunga.......Si trebuie sa recunosc ca prajitura e foarte buna, mult mai buna ca celelalte retete de Betivana incercate de mine pana acum..
Se amesteca toate.... mai putin cele 6 albusiri, nu? si timp de preparare, gatire 0 minute? Gata in 0 minute? Wow! Oricum, cuptorul preincalzit la cate grade, si coptul la cate? Ca in general il preincal;zesc la 200 si coc la 180, dar nu l;a toate e asa.
Răspuns:Deci ..pentru blat ai nevoie de 6 oua, 150 gr zahar pudra, 6 lg vin rosu, 5 lg cacao, 70 gr faina, un praf de copt. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul si vinul.Am batut spuma albusurile.Faina am amestecat-o cu cacao si praful de copt. Am adaugat galbenusurile peste spuma de albusuri si apoi am incorporat faina cu cacao amestecand usor cu o lingura de lemn. Am pus compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si am dat la cuptorul preincalzit. Iar pentru crema: 6 galbenusuri,1 plic zahar vaniliat, 2 lg faina, 300 ml lapte. Se amesteca toate si se pun la fiert la foc mic pana se ingroasa ( ca la o budinca ). Se lasa crema de calbenusuri la racit si apoi se incorporeaza treptat in 250 gr unt spumat cu 200 gr zahar pudra. In reteta nu era dar eu am facut un sirop din zahar caramelizat si apa si care l-am lasat la racit si apoi am adaugat si putina esenta de rom in el. Blatul se insiropeaza, se intinde deasupra crema iar peste crema se face o glazura din cele 6 albusuri care raman de la crema si care se bat pe aburi cu 300 gr zahar pudra. Ps::albusurile se mixeaza cateva minute impreuna cu zaharul pudra intr-o cratita iar apoi cratita cu spuma de albusuri se pune la foc peste alta cratita care are apa care fierbe in ea, astfel incat cratita cu albusurile sa nu atinga fundul cratitei care are apa in ea ....si cu un tel bati in continuare spuma de albusuri acolo pe baia de aburi pana ajunge la consistenta dorita,...iar apoi o intinzi repejor peste prajitura cat e calda pentru ca se intareste spuma si nu o mai poti intinde....sper ca ai inteles...nu trebuie intaritor de frisca in ea..... Nu e 0 timp de preparare ,gatire si minute e cam 2 ore 140 de grade . Sper ca m-ai inteles :D
Comentarii (48):
Am facut si eu prajitura. rapida, fara pretentii si foarte buna.multumesc pt. reteta!de ce oare atatea comm-uri rautacioase si aiurite?!
Oua ......bine ca totusi nu spune sa punem 30 de bucati, zahar....ce sa mai vorbim: coma diabetica, nu alta !!!!!
Probabil ca numele prajiturii este dat de starea celei ce a facut-o !
Foarte buna
Ce fel de sirop?cit zahar,apa?receta e neclara,in loc de galbenusuri-calbenusuri
Foarte buna
Cred ca este buna dar prea mult zahar prea multe oua pentru doar 6 portii !!!!
Super reteta
E buna!!!
Nu m-a cucerit
Numai pentru sase linguri de vin o cataloghezi "betivana"?!...Nici macar "betiva".Puteai sa scrii si la crema tot 6 oua.din moment ce folosesti si aici si galbenusurile si albusurile.