Bûche de Noël aux noisettes

Reteta avea una dintre cremele clasice, piure de castane (150g) amestecat cu 150g de frisca, insa am schimbat-o cu cea mai simpla si totodata superba, crema de ciocolata (200g ciocolata + 150g frisca), crema descoperita initial odata cu prajitura Rigo Jancsi.
Anul trecut am facut un tort bustean/buturga foarte complex, excelent, insa foarte lung ca timp de pregatire si-am concluzionat ca nu e nevoie de ceva in mod obligatoriu complex, pt a fi delicios :)
Blat
- cuptorul se incinge la 360F-375F
- 3 oua se bat spuma tare cu 75g zahar pudra (cel din comert, deci cu amidon), cu mixerul pe viteza maxima dureaza aproximativ 10 minute
- se adauga (printr-o sita sa evitam cocoloasele) 50g faina amestecate cu 25g cacao

- se coace 15 minute, apoi se rastoarna pe un stergar de bucatarie curat si fara mirosuri neplacute (ca de balsam de rufe sau Doamne fereste, de clor :O )
- stergarul sa fie pregatit in prealabil: bine imbibat cu apa, apoi bine stors
- revin, aluatul se rastoarna pe stergar, se indeparteaza hartia de pergament si se ruleaza delicat, dar totusi strans cu tot cu stergarul umed si se lasa asa pana se raceste

- 150ml frisca lichida, 200g ciocolata neagra sau cu lapte, 1-2-3 :) linguri lichior de alune (Frangelico) sau alte arome care va incanta
- se pune frisca intr-un bol curat, se adaga ciocolata maruntita si se incalzeste la cuptor cate 30 de secunde dintr-un foc, apoi se amesteca, daca ciocolata nu s-a topit bine, alte 30 secunde, iarasi se amesteca.
*Procedam asa pt ca ciocolata se poate arde foarte usor.
- amestecam bine compozitia pana obtinem o crema lucioasa, adaugam si aroma preferata si lasam la frigider pt 20-30 de minute, apoi se bate spuma cu mixerul
- daca vi se pare ca in crema nu aveti suficient zahar, puteti adauga 1-2 linguri de zahar pudra (!) in momentul in care frecati crema cu mixerul
Glazura
- 150 ml frisca 100g ciocolata se amesteca impreuna in acelasi mod ca mai sus
- iarasi se da totul la rece, dar nu vrem sosul intarit de tot, il vrem ascultator :)
Se pregatesc, optional, 75-100g de alune: se coc cca 8 minute la cuptorul dat pe 375F, se freaca bine sa indepartam cojitele pe cat posibil (mergeti cu tava cu alune pline de cojite, deasupra gunoiului sau afara in gradina si suflati delicat peste alune, cojile vor zbura si alunele raman curate si bune de folosit)
- se intinde crema peste blat, lasand putin spatiu pe 3 dintre laturi (cea care va fi in centrul ruladei nu conteaza)
- se presara cu alunele coapte si racite
- se ruleaza cu grija (m-am folosit de stergar, cam cum se procedeaza la strudel) si se da la rece pt 15 minute


- se decoreaza cu ciocolata razuita cu ajutorul instrumentului de curatat morcovi
Dimineti insorite
Comentarii
anonymous
Je adore la buche
mihaela mirea
Super reteta! felicitari si multumiri pt. postare pe site.
edithke
Excelent