Aminteam într-o re?et? de acum câteva zile de existen?a unui amestec de mirodenii curry, în variant? chinezeasc?. Buc?t?ria chinezeasc?, de?i este una dintre cele mai complexe ?i mai diverse buc?t?rii ale lumii, nu se remarc? prin utilizarea exhaustiv? a condimentelor ?i a amestecurilor de condimente. Totu?i, exist? câteva arome specifice, care creeaz? identitatea sa; una dintre acestea este amestecul ?curry? care, de?i este întâlnit ?i în (numeroase) alte buc?t?rii, are o re?et? diferit?, extrem de personal?.
Un mare num?r de restaurante chineze?ti ofer? o adev?rat? selec?ie de curry-uri, foarte populare printre clien?ii occidentali, care declar? c? sunt diferite fa?? de cele indiene ?i thailandeze. Acest lucru nu este surprinz?tor, c?ci chinezii folosesc alte metode de g?tit ?i o combina?ie special? de ingrediente.
Cuvântul ?curry? se refer? la un sos folosit pentru a înmuia orezul, ca s? alunece pe gât mai lesne. Orezul este considerat în China felul principal al mesei. Se b?nuie?te c? termenul curry este o anglicizare a cuvantului ?kaari?, folosit în sudul Indiei. El apar?ine limbii tamile, vorbit? în statul Tamil Nadu, a c?rui capitala este orasul Madras. În tamil? termenul înseamna ?sos?, c?ci indienii denumesc curry sosurile puternic aromate ?i condimentate. Mai multe am?nunte despre acest preparat condimentat pot fi g?site aici.
Britanicii au preluat termenul pentru a denumi un amestec de mirodenii, mai mult sau mai pu?in standardizat, în încercarea de a reproduce gusturile ?i aromele buc?t?riei indiene.
Mai multe am?nunte despre acest amestec de mirodenii pot fi g?site aici.
Chinezii au preluat de la indieni metoda de a prepara un amestec de condimente, dar îl denumesc ?galifen? ?i îl folosesc la prepararea de mânc?ruri aromate, numite în Europa, dup? modelul indian ?i thailandez, tot ?curry?.
PrepararePudra de curry chinezeasc? este o versiune mai picant? a amestecului ?5 arome? ?i se prepar? prin pr?jirea uscat? a ingredientelor, m?cinarea ?i amestecarea lor.
Simplificând pu?in, curry-ul chinezesc porne?te de la amestecul 5 arome, de la care omite cui?oarele, dar la care adaug? pu?in ghimbir, uscat ?i m?cinat, piper alb, semin?e de coriandru ?i mult? curcuma. Exist?, bineîn?eles, mai multe variante de curry, dar nici una dintre ele nu este atât de picant? ca unele variante indiene ?i thailandeze.
Ingrediente:
50 g curcuma, m?cinat?
10 g boabe de piper alb
10 g coaj? de cassia (sau scor?i?oar?)
1 1/2 lingur? de boabe de coriandru
1 1/2 lingur? de semin?e de fenicul
2-3 stelu?e de anason
1 linguri?? de ghimbir, pudr?
1 linguri?? de boabe de piper de Sichuan
Instruc?iuni:
Se încinge o cr?ticioar?, pe flac?r? medie, f?r? ulei. Se adaug? piperul alb, cassia, coriandrul, feniculul, anasonul stelat ?i piperul de Sichuan ?i se prajesc uscat, 30-40 de secunde, pân? ce încep s? miroas? puternic. Se ia tig?i?a de pe foc ?i se las? ingredientele 5 minute, s? se r?ceasc?.
Se pieseaz? apoi într-o piu?, pân? ce se ob?ine o pulbere fin?.
Se adaug? curcuma ?i ghimbirul ?i se amestec? bine. Se p?streaz? mixtura într-un borcan închis ermetic. Amestecul rezist? mult timp dac? este p?strat într-un loc uscat, la ad?post de lumin?.
Aspect ?i gustDin cauza cantit??ii mari de curcuma folosit?, ?i a altor ingrediente cu culori deschise, pudra de curry chinezeasc? este mai mult galben? decât bej-maronie, iar gustul este mai pu?in picant decât al amestecurilor indiene ?i thailandeze. Iu?eala curry-urilor chineze?ti provine, în special, de la ad?ugarea de sos de ardei iute.
Comercializare ?i depozitareÎn Occident este foarte greu s? g?se?ti pudr? de curry chinezeasc?, a?a c? mai toate restaurantele folosesc un curry indian mai pu?in picant, cum este Standard Mild Madras, care se vinde în borc?nele, sau punguli?e de plastic. Unii buc?tari prefer? îns? s?-?i prepare propriul amestec, p?strând astfel gustul autentic chinezesc. Odat? preparat, sau cump?rat, amestecul se p?streaz? la loc uscat, r?coros ?i întunecos.
Utiliz?ri culinareÎn China, pudra de curry este folosit? la prepararea uleiului aromat cu curry, oarecum asem?n?tor cu pastele de curry indiene, thailandeze ?i cambodgiene. În afar? de utilizarea amestecului la prepararea de curry-uri, buc?tarii chinezi îl mai folosesc la marinadele pentru gr?tar, sau friptur?, în locul, sau în combina?ie cu amestecul ? 5 arome?.