Petitchef

Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc

Altele
6 porții
15 min
Foarte ușor

Ingrediente

6

Preparare

  • La manastirea din Varatec judetul Neamt si Manasirea Cetatuia judetul Iasi dupa cum va spuneam in interviul pentru gustos.ro Tuica de pruna, fabricata dupa metode traditionale, capata un gust,o aroma si o culoare galbuie deosebita dupa ce este pastrata in butoaie de dud. La Varatec , dupa ce se trage tuica din butoaie se introduce in tuica o planta mai putin cunoscuta si astfel tuica devine unica din punct de vedere al gustului,al culorii si al aromei.In plus planta va ramane in permanenta verde in recipiente.
  • Aceasta planta se numeste melisa, este o planta din familia mentei si este cultivata chiar la Varatec. Am ramas placut impresionata cand am baut pentru prima oara cu multi ani in urma ,iar de atunci in fiecare an cand mergem sau vin Sfiintiile lor in vizita ?capatam? aceasta planta si chiar tuica gata preparata " la pachet" cum se spune. Melisa, sau roinita, este cunoscuta din antichitate, fiind descrisa ca o planta terapeutica,cu puteri miraculoase inca din primul secol al erei crestine.
  • La Manastirea Cetatuia se adauga in tuica schinduc ,o planta tot atat de rara si cu proprietati terapeutice de invidiat. Schinducul este supranumit chiar ginsengul romanesc. Creste doar pe Ceahlau ,are proprietati medicinale unice ,iar maicutele si calugarii o culeg in fiecare an cu mare grija.
  • Astfel,tuica de la Manastirile Varatec si Cetatuia are o culoare galbuie, data de verdele intens al plantelor ,un gust deosebit si poate fi considerata un adevarat elixir divin sau medicament daca se consuma cu multa,multa moderatie deoarece are o tarie aparte.
  • Noi a introdus plantele si in tuica productie proprie sau in tuica de Pitesti si a avut acelasi rezultat minunat. A pus o parte din aceste plante chiar la uscat si le servesc la condimentarea ,ornarea mancarurilor,a salatelor,a fripturilor si la prepararea dulciurilor,a prajiturilor.Obisnuiesc sa mai adaug la sucuri si chiar iese un lichior foarte bun.
  • Zilele acestea le-a avut in vizita pe maicute si pe parintelul nostru duhovnic de la Varatec si ne-au adus o sumedenie de sortimente de tuica,vin,hribi,salata de ciuperci,zacusca de legume,zacusca de peste,serbet. O sa postez retetele lor traditionale.


Poze

Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc
Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc - poza 2
Tuica de pruna de Varatec si de Cetatuia cu melisa si cu schinduc - poza 3

Întrebări:






Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Tarta cu prune uscate fara gluten si fara lactoza
Tarta cu prune uscate fara gluten si fara lactoza
20 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
4.6 / 5
Rețetă Ceviche cu scoici la conservă
Ceviche cu scoici la conservă
2 porții
15 min
Foarte ușor
Rețetă Tarta rasturnata cu prune mirabelle
Tarta rasturnata cu prune mirabelle
9 porții
50 min
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Tarta aromata cu prune
Tarta aromata cu prune
10 porții
2 h 40 m
Ușor
4.5 / 5
Rețetă Compot de gutui
Compot de gutui
10 porții
1 h 40 m
Ușor
4.8 / 5
Rețetă Tajine cu miel si prune uscate
Tajine cu miel si prune uscate
4 porții
2 h 30 m
Ușor
4.7 / 5

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează