Ridichea neagra a fost folosita in Asia cu multi ani pentru a trata diverse afectiuni si a fost introdusa in Europa in a doua jumatate a secolului al 20-lea. Istoria mentioneaza aparitia pentru prima data a acestei plante in Egiptul Antic, insa in Europa ea a fost raspandita de catre romani.
Este un aliment cu o larga raspandire in lume, in acelasi timp fiind folosita si in fitoterapie. Contine glucide, uleiuri esentiale, enzime, microelemente, vitaminele B si C, flavonoide, izotiocianati, inhibitori de enzime. Este un puternic energizant, elimina toxinele din organism si regenereaza ficatul.
Datorita continutului mare de vitamina C, ridichea neagra are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul din cei mai puternici antioxidanti, motiv pentru care se si recomanda in perioadele reci ale anului, cand organismul e predispus racelilor si gripei.
Siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani.
Beneficiile acestei legume pentru sanatate:
- Are proprietati diuretice, ajuta la buna functionare a stomacului si a tractului digestiv, previne formarea pietrelor la rinichi prin faptul ca ii curata de toxine;
- Ridichea neagra are proprietati sedative pentru sistemul nervos, poate combate anemia, oboseala, bolile de nervi, iar prin substantele sulfuroase din compozitia ei ajuta la normalizarea poftei de mancare.
- Este un antibiotic natural, combate viermii intestinali, vindeca ranile, curata ficatul si organismul de toxine.
- Este o sursa de vitamina B2 de aceea ajuta la metabolizarea proteinelor, scaderea glicemiei, in procesul de oxigenare al celulelor si combatere a toxinelor din organism.
- Prin continutul de rafanol, minerale si vitamine, are efect bactericid, antialergic si astfel ajuta in tratamentul dispepsiei, bronsitei, alergiei, tusei convulsive, astmului, afectiunilor pulmonare.
- Expertii spun ca sulful din ridichea neagra are proprietatea de a echilibra hormonii tiroidieni.
- Ridichea neagra este satioasa pentru ca are fibre, contine doar 24 kcal la 100 g si deci ajuta la scaderea in greutate, poate fi introdusa in dietele pentru slabit.
- Un studiu recent a aratat ca sucul de ridiche neagra ofera mai multa protectie decat penicilina impotriva bacteriei E. coli. Cercetarile continua.
Comentarii (18):
Foarte bine ca vorbiti despre beneficiile ridichii negre. Dar de ce dati date eronate? Spuneti mai intai ca in Europa a fost introdusa in a 2-a jumatate a secolului 20 (?!?!) pentru ca, mai apoi, sa spuneti ca a fost introdusa in Europa de romani (adica cei din Roma, nu din Romania), deci in urma cu peste 2000 (doua mii) de ani, ceea ce este varianta corecta.
Medicament excelent !
Curatata de coaja,scobita si cu miere,nicicum zahar, siropul de peste noapte se bea incetisor,peste zi...imunizeaza la raceli,tuse, sursa de vitamine.. evit pe cat posibil,metalul...
Consider ca at fi foarte util sa inserati si date despre felul cum se folosesc plantele (retete ). In rest va multumesc pentru informatii.
Cel mai des eu consum sub forma de salata.Se da pe razatoarea cu ochiuri mici, se asezoneaza cu sare ulei si otet de mere cu miere de albine. Merge foarte bine cu musaca de cartofi si tot felul de fripturi.
Si eu i-am dat pisicii. N-a mai tusit !
Fff interesant incerc .multumesc.
Se taie rondele de aproximativ 3-4 mm si se pun intr-un castron ( eu prefer strachina) un rand de feliute/rondele de ridiche, un rand de miere/zahar si tot asa pana umplu strachina. Acopar si las cam o noapte ( ceva de 8 ore este suficient) la temperatura camerei. Siropul obtinut il beau in ritmul care vreau si cand vreau. Este bun!
Se foloseste numai miere pentru suc de ridiche neagra ?
Sucul se obtine astfel: se taie ridichea in doua, se scobeste cu lingura, cum se vede si in poza si in scobitura se pune miere de albine, se lasa pana a doua zi, cand se aduna sucul.