Desi originea exacta a migdalului nu este cunoscuta, se crede ca este cultivat de mai bine de 4000 de ani si isi are originea in China si Orientul Mijlociu sau in Nordul Africii si Asia de Vest.
Pe parcursul istoriei migdalele au avut o semnificatie magica, religioasa, etnica sau sociala. Migdalele erau un ingredient de pret in painea faraonilor egipteni si au fost folosite din antichitate pentru lotiuni si potiuni.
Migdalele sunt de doua tipuri: dulci si amare. Migdalele dulci sunt acoperite de cuticula de culoare bruna aspra la pipait, sunt frecvent utilizate intr-o reteta europeana dupa care se pregateste martipanul si pot fi transformate in uleiuri esentiale sau extracte.
Potrivit FDA (Agentia Americana pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor – Food and Drug Administration), migdalele amare sunt otravitoare, intrucat contin o substanta chimica toxica numita acid cianhidric (HCN). Daca sunt consumate, pot sa apara reactii adverse grave precum incetinirea sistemului nervos, probleme respiratorii si chiar deces. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca migdalele amare contin vitamina B17 care combate cancerul. Extractele din migdalele amare sunt folosite pentru a aroma un lichior foarte parfumat numit amaretto.
Descoperit ca o alternativa la consumul de lapte de origine animala, laptele de migdale este consumat in ultimii ani de tot mai multe persoane care manifesta intoleranta la lactoza, de cei care au un stil de viata vegetarian sau cei care doresc sa aiba un stil de viata sanatos.
Iata cateva dintre beneficiile laptelui de migdale:
- un pahar de lapte de migdale ofera nu mai putin de 50% din DZR de vitamina E, recunoscuta pentru proprietatile antioxidante puternice, pentru lupta impotriva radicalilor liberi si pentru rolul important in asimilarea vitaminei A;
- reprezinta o alternativa sanatoasa la laptele de vaca din comert, fiind o bautura delicioasa, bogata in proteine, acizi grasi omega 3, zinc, magneziu, potasiu si fier.
- laptele de migdale nu contine colesterol si grasimi saturate, comparativ cu lapte de origine animala, fiind extrem de benefic pentru cei cu probleme cardiovasculare;
- este ideal pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza;
- ofera 25% din doza recomandata de vitamina D, ceea ce constituie sprijin veritabil pentru sanatatea oaselor si a dintilor;
- aduce beneficii in procesul de slabire si control al greutatii, avand alaturi de putine calorii si un continut de fibre ce asigura o digestie sanatoasa. Un pahar de 250 ml are 40-60 calorii si 1g de fibre alimentare;
- intrucat un pahar (250 ml) de lapte de migdale are 8 g de carbohidrati, dintre care 7g sunt zahar este recomandat si pentru persoanele care sufera de diabet;
- intrucat are putina sare, nu are colesterol si este o sursa importanta de potasiu, normalizeaza tensiunea arteriala si previne bolile cardiovasculare.
Bucurati-va de beneficiile consumului de lapte de migdale si alegeti sa-l preparati in casa, evitand astfel adaosul zahar, stabilizatori sau alte chimicale. Cum sa il preparati acasa? Simplu! Reteta aici.
Comentarii:
Mai mult decat interesant.
Era frumos sa specificati de unde v-ati inspirat. Sursa: http://votp.info/sanatate/migdalele-beneficii-efecte-secundare-valoare-nutritiva/
Si reteta prepararii laptelui de migdale unde e?
Reteta o gasiti daca apasati pe cuvantul "aici" din textul articolului sau mai simplu click pe linkul acesta http://www.petitchef.ro/retete/aperitiv/lapte-de-migdale-fid-440562