Facuta din ardei iuti si asortata cu alte mirodenii si plante aromatice, harissa, aceasta pasta aromata, picanta si parfumata este utilizata pe scara larga in bucatariile din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu. Harissa este uneori descrisa ca fiind "condimentul principal din Tunisia" sau "condimentul national al Tunisiei".
Harissa este utilizata in bucatariile maghrebiene (Maroc, Tunisia si Algeria) drept condiment sau asezonator in amestec cu apa sau suc de rosii pentru tocanite, supe, cuscus, orez. Uneori este combinata cu pasta de rosii si iaurt si se foloseste ca dip sau ca marinada pentru carne.
In Tunisia se foloseste pentru aromatizarea carnii de capra sau oaie, la tocana de peste cu legume sau la cuscus ori orez. Se mai foloseste si la supa de naut sau linte. In Algeria, harissa se foloseste la supe, tocane si cuscus, sau marinarea carnurilor inainte de a fi fripte. In Israel se foloseste ca topping pentru shawarma.
Harissa este un condiment care se potriveste la orice fel de carne. Gustul harissei este iute si picant, iar aroma variaza functie de ingredientele ce insotesc ardeii iuti. Alaturi de ei se adauga sare, usturoi, ulei de masline si condimente, cum ar fi chimen, coriandru, menta, petale de trandafiri.
Harissa se gaseste in magazine dar se poate prepara cu usurinta si acasa. Variantele sub care se gaseste in comert sunt pudra sau pasta. Se comercializeaza in tuburi, borcanase sau cutiute metalice.