Folosiți drojdia incorect? Iată cum să evitați greșelile!

Folosiți drojdia incorect? Iată cum să evitați greșelile!

Un tort care nu crește, brioșe plate sau aluat de briochecare nu crește... Vă sună cunoscut? Dacă da, nu sunteți singuri. De multe ori, vinovatul este ascuns într-un pliculeț discret, în fundul dulapului: drojdia!

Da, acea pudră magică care ne umflă prăjiturile și ne aerisește pâinile poate fi și cauza multor eșecuri atunci când este folosită incorect. Dar nu intrați în panică, vă vom explica totul în termeni simpli - și vă promit că nu veți mai privi drojdia în același mod;)


1. Praf de copt sau drojdie de panificație? Nu sunt deloc la fel

Aceasta este neînțelegerea clasică.

Praful de copt se utilizează pentru prăjituri, brioșe, madeleine etc. Reacționează rapid la căldură și face aluatul să crească în timpul gătitului.

Drojdia de panificație (proaspătă sau uscată) este utilizată pentru a face aluaturile care conțin gluten, cum ar fi pâinea sau brioche, să crească. Are nevoie de timp, odihnă... și răbdare.

Rezultat: dacă înlocuiți una cu cealaltă, nu va funcționa. Deloc.


2. Destul este destul: supravegheați-vă dozele

Uneori ne gândim că un pic mai multă drojdie va face prăjitura să se umfle și mai mult. Nu este o idee bună! Prea mult praf de copt poate da un gust amar, poate face ca aluatul să se "reverse" atunci cândîl coaceți... sau îl poate face să se prăbușească în mijlocul cuptorului.

Regula: 1 plic (aproximativ 11 g) pentru 500 g de făină. Și dacă împărțiți cantitățile, nu uitați să ajustați și drojdia.


3. Prafului de copt nu-i place să aștepte

Îți amesteci aluatul, îl lași să crească o vreme, îl dai la cuptor... și prăjitura ta nu crește? Nicio problemă! Praful de copt începe să acționeze imediat ce este amestecat cu lichidul. Dacă așteptați prea mult înainte de coacere, își pierde efectul.

Ceea ce trebuie să faci: pregătește tava în avans și pune-o la cuptor imediat ce aluatul este gata.


4. Drojdie uscată activă: trezește-te!

Drojdia uscată de panificație (în boabe mici) nu funcționează imediat. Are nevoie de o trezire ușoară într-un lichid cald (nu fierbinte!) cu puțin zahăr. În caz contrar, nu va crește deloc.

Iată sfatul: diluați-o în puțină apă călduță sau lapte călduț, adăugați un vârf de cuțit de zahăr și lăsați-o timp de 10 minute. Dacă se formează bule, e trează!


5. Temperatura contează (foarte mult)

Prea rece? Drojdia de panificație rămâne latentă.

Prea fierbinte? Ea moare pe loc. Are nevoie de o temperatură potrivită, între 25 și 30°C, pentru a funcționa corect!

Sfat: lăsați aluatul să crească într-un cuptor stins, cu lumina aprinsă, sau într-un colț liniștit al bucătăriei, ferit de curenți de aer. Îi plac liniștea și pacea.


Pe scurt: drojdia are propriile sale cerințe...

Folosit corect, face minuni. Dar necesită puținăgrijă, atenție și uneori răbdare. Așadar, data viitoare când aluatul dvs. se întinde sau brioche-ul dvs. intră în grevă de creștere, nu uitați să verificați tipul de drojdie, temperatura, timpul de odihnă și cantitățile.

Și nu uitați: chiar și un tort ratat poate fi reciclat într-un parfait cu iaurt sau într-o budincă de casă. Gătitul înseamnă, de asemenea, să o dai în bară... și apoi să înveți să o faci mai bine :)


Ați putea fi interesat de:

5 rețete de creme derivate din cremă de patiserie pe care fiecare iubitor de patiserie ar trebui să le încerce5 rețete de creme derivate din cremă de patiserie pe care fiecare iubitor de patiserie ar trebui să le încerce

Crema este un pilon esențial al cofetăriei, o bază care deschide ușa unui număr infinit de preparate dulci care, fără ea, ar fi lipsite de acea atingere magică care le face unice. În această lume fascinantă, custardul nu este doar un însoțitor, ci unul dintre acele "sosuri mamă" care, la fel ca marile tradiții culinare, se transformă cu mici schimbări pentru a da naștere...


Comentarii

Notează articolul:

AdèleAdèle
Redactor responsabil care abia așteaptă iarna pentru a mânca raclette! Pasionată de gastronomie și mereu în căutarea unor noi delicii culinare, am studiat mai întâi dreptul înainte de a mă întoarce la prima mea dragoste: gustul produselor bune și plăcerea de a împărți la masă :)