Cuptorul cu microunde – nu chiar inofensiv?

Suntem mereu in cautarea de a descoperi noi modalitati de a ne face viata mai usoara prin inventii inovatoare. Ceea ce nu reusim de multe ori sa intelegem, este ca nu toate inventiile sunt bune pentru sanatatea noastra.

In prezent, foarte multi dintre noi poseda in bucataria lor un asemenea cuptor sau am putea spunea ca, sunt putini cei care nu-l au. Il gasim adesea chiar si in bucatariile unor restaurante si este nelipsit bucatariile birourilor unor firme, fiind element de baza.

Faptul ca este ieftin, usor de folosit si isi face treaba intr-un mod aparent curat si rapid, da valoare considerabila acestui aparat. Putini sunt cei care stiu ca aceste aparate sunt periculoase sau constientizeaza pericolul. De ce?

Primul cuptorul cu microunde a fost inventat de catre Raytheon, dupa al doilea Razboi Mondial. Pe atunci, nu parea o inventie importanta pentru consumatori, insa cativa ani mai tarziu, cuptoarele cu microunde au castigat popularitate pentru reincalzirea alimentelor gatite anterior si procesul rapid de gatire a legumelor. De-a lungul ultimelor decenii, cuptoarele cu microunde au devenit o necesitate, iar acum rar veti intalni o bucatarie fara unul!

Fiecare cuptor cu microunde are in dotare un magnetron, un tub in care electronii sunt afectati de campurile magnetice si electrice in asa fel, incat sa produca radiatii de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiatii interactioneaza cu moleculele din alimente. Toate undele isi schimba polaritatea de la pozitiv la negativ cu fiecare ciclu al undei. In cazul microundelor, aceasta schimbare are loc de milioane de ori pe secunda. Moleculele alimentelor, in special cele ale apei, au un capat pozitiv si unul negativ, precum un magnet are polaritate nord si sud.Din pacate, s-a descoperit ca aceste radiatii cu microunde denatureaza structura moleculara a alimentelor.

Iata mai jos cateva studii si rezultatele acestora care indica de ce cuptorul cu microunde reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra:

1. Microundele sunt daunatoare pentru prepararea hranei copiilor

A fost descoperit ca prepararea hranei in cuptoare cu microunde este o abordare nesanatos si nefiresca. Intr-un studiu realizat in 1989 s-a constatat ca formulele de lapte pentru bebelusi incalzite la microunde transforma anumiti aminoacizi trans in izomeri cis sintetici. Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de atat, un aminoacid, L-prolina, este convertit in d-izomer, cunoscut a fi o neurotoxina (otrava pentru sistemul nervos) si o nefrotoxina (otrava pentru rinichi).


2. Microundele distrug sangele

O alta descoperire socanta despre radiatiile cu microunde a intrat in lumina reflectoarelor atunci cand o asistenta medicala dintr-un spital Oklahoma a folosit cuptorul cu microunde pentru a incalzi sangele utilizat pentru o transfuzie. Pacientul imediat, a murit in urma acestei transfuzie. Aceasta tragedie dovedeste ca incalzirea prin microunde are efecte mult mai periculoase decat credem.


3. Microundele reduc nivelul de hemoglobina

Pentru a intelege de ce microundele sunt periculoase pentru sanatate, un studiu a fost efectuat de catre Raum & Zelt in 1992, care a aratat unele modificari notabile ale corpului uman dupa consumul de lapte incalzit cu microunde si legume preparate astfel.

In acest studiu, opt voluntari au mancat combinatii ale acelusi tip de mancare gatita in diferite moduri, care a cauzat diferite schimbari in sangele lor. Hemoglobina, care este o componenta importanta a sangelui, a scăzut in timp ce celulele albe din sange si colesterolul au crescut. Bacteriile au crescut, in timp ce limfocitele, care ofera imunitate a organismului, s-au redus.


4. Microundele ucid apa

Apa, elementul vital al vietii, este afectata cel mai repede si in cel mai periculos fel de catre microunde. A fost facut un experiment simplu: peste o samanta tinuta in vata sau in pamant s-a turnat apa incalzita 2 minute intr-un cuptor cu microunde. Acea samanta nu a incoltit. Concluzia: apa isi pierde proprietatile datatoare de viata. Daca ne gandim ca oamenii sunt 70% apa, ne putem imagina ce efect au aceste radiatii asupra apei din interiorul nostru.


5. Alimentele devin adevarate bombe chimice pentru organism.

Radicalii liberi sunt introdusi in corp, iar in cele din urma cancerul se instaleaza.


6. O alta consecinta directa a folosirii cuptorului cu microunde este cancerul stomacal, cat si cel intestinal.



Pe scurt: prepararea alimentelor in cuptorul cu microunde creeaza produse chimice noi care sunt toxice si chiar cancerigene, valoarea nutritionala a alimentelor este redusa semnificativ, efectele tacute dar devastatoare din organism produse de aceste cuptoare care duc la cancer, dereglari hormonale, tulburari limfatice, tulburari digestive, anomalii in sange si in sistemul imunitar, probleme emotionale, daune permanente ale creierului si chiar boli de inima.