Fructele si legumele rosii contin nutrienti, cum ar fi licopenul, acidul elagic, Quercetin si hesperidina. Aceste substante nutritive reduc riscul de cancer de prostata, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reduc nivelul de colesterol LDL, lupta impotriva radicalilor liberi, a degenerescentei maculare si a artritei.
Rosii, verzi sau galbeni, dulci sau picanti, toate soiurile de ardei gras sunt gustoase. Ardeiul gras reprezinta una dintre cele mai sanatoase legume de care dispunem in luna septembrie. Asa ca, am ales sa enumeram cateva beneficii ale consumului de ardei gras.
- Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral.
- Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, insa ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. Vitamina C, intareste sistemul imunitar si mentine pielea tanara.
- Continutul de sulf din ardeiul gras il face sa aiba un rol protectiv in fata anumitor tipuri de cancer. Conform unui studiu, chinezii, care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% mai putine sanse de a face cancer pulmonar, si asta in conditiile in care sunt printre cei mai mari fumatori din lume.
- Ardeii grasi contin licopen, un caretonoid ce previne cancerul de prostata, de col uterin, de colon, pancreatic si chiar pulmonar. Ardeiul previne cancerul de colon prin continutul ridicat de fibre care sporesc viteza de eliminare a toxinelor. Mai contine si flavonoide, substante fitochimice care reduc inflamatiile.
- Ardeiul gras este o sursa buna de vitamina E, cunoscuta pentru rolul cheie pe care il joaca in mentinerea tineretii pielii si a parului.
- Gatit pentru doar putin timp la temperatura scazuta, ardeiul gras isi pastreaza o mare parte din aroma sa dulceaga si continutul de flavonoide, ce reprezinta nutrienti puternici.
- Vitamina A din ardeiul gras protejeaza impotriva degenerarii maculare corelata cu inaintarea in varsta. Cei care consuma in medie 100 de grame de ardei gras pe zi prezinta un risc cu 50% mai redus de a face cataracta. Vitamina A protejeaza arterele de colesterol, previne aparitia diabetul zaharat si a durerilor articulare.
Pentru a beneficia de toate aceste proprietati medicinale, ardeii trebuie sa fie proaspeti, sa aiba o culoare intensa si pielea intinsa, fara pete. Legumele proaspete sunt grele pentru dimensiunea lor si tari.
Ardeii copti sunt un fel apreciat in bucataria romaneasca, indeosebi de catre persoanele cu stomac sensibil. Copti si curatati de coaja, sunt mai usor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun intr-o punga inchisa ermetic si se lasa 15 minute sa se abureasca. Se scot din punga si se curata de coaja, se scot cotorul si semintele, se scurg si se aseaza portionat in pungi. Dupa racire, se aseaza in congelator.
Comentarii:
Foarte interesant.
Capsaicina contin doar ardeii iuti, habar n-ai!
26 Febr.2015 - Multumesc. Un articol foarte interesant si folositor !
Dar nu se pot deshidrata?Nu pot fi utilizati si deshidratati?Ce recomandati?