(mediu,cca5 portii)
Cantitati; bucati portionate dintr-un crap sarat si uscat(eu am preparatat din 6 bucati potrivite,taiate dintr-un crap mai mare),cativa cartofi,o capatana de usturoi,sare,ulei,un strop de otet sau suc de lamaie(dupa preferinta),cateva fire de patrunje
Preparare;
Bucatile de crap sarat se tin cateva ore in apa rece,care se schimba de cateva ori,apoi se pun la fiert acoperite de apa rece.Se lasa sa fiarba cca 10 minute din momentul clocotirii,apoi se strecoara de apa in care au fiert si se aseaza pe un platou.
Cartofii curatati de coaja,spalati si taiati in cubulete,se pun sa fiarba in apa cu sare apoi se scurg si se aseaza langa bucatile de carne,presarati cu cateva fire de patrunjel taiat marunt
Usturoiul curatat si zdrobit se freaca cu ulei si cu un praf de sare pana devine o pasta asemanatoare maionezei(procedeul este acelasi ca la maioneza,se toarna uleiul cate putin,dupa ce usturoiul pisat se indulceste cu un praf de sare)Aceasta pasta de usturoi se dilueaza cu otet sau mai indicat cu sucul de la o lamaie,apoi se toarna deasupra bucatilor de peste sau se serveste separat pe farfuriute alaturi de peste.
Pofta buna!
Acest preparat se gateste numai din peste sarat si uscat ,pe timplul verii,prins de pescari lipoveni,pescari care stiu sa prepare rasolul in cel mai original mod si obligatoriu ei il servesc alaturi de un pahar de vin de butuc,vin cu care sting saratura acestui fel de mancare sau saratura pestelui consumat in stare cruda (negatit,dar sarat si uscat),dupa preferinta iar pestele uscat poate fi aproape, orice peste de Dunare,delicioase fiind stiucile sau salaul iar pentru consumul ,,crud",deliciosi sunt obleteii sau caraseii mici .
Cartofii se pot fierbe curatati de coaja,intregi ,in aceeasi apa cu pestele iar mujdeiului i se poate adauga putin hrean ras sau chiar un ardei iute,dupa preferinta
Trimisa de Ursan Anisoara