Duminica trecut? c?utam idei pentru un mic dejun mai deosebit, care s? contrasteze cu diminea?a mohorât? de-afar?: un soare pe farfurie, s? zic a?a. Nici n-a trebuit s? caut prea mult, c? am dat de o fotografie superb?, de unde îmi tr?geau cu ochiul ni?te cl?tite americane care chiar ar?tau ca soarele pe farfurie. Am luat re?eta ?i m-am apucat de lucru. Re?eta promitea "cele mai pufoase cl?tite americane"?i exact a?a au ie?it. Servite cu sirop de ar?ar sunt delicioase. Am decis pe loc ca ele s? devin? oficial ?micul nostru dejun duminical?.
Ingrediente:
225 gr. f?in?
1 lingur? praf de copt
1 lingur? zah?r
un vârf de cu?it de sare2 ou? b?tute300 ml lapte
30 gr unt topit ?i r?cit
unt pentru pr?jit
sirop de ar?ar
Mod de preparare:
Se adaug?toate ingredientele într-un bol ?i se amestec? bine cu mixerul pân? când aluatul devine omogen. Se transfer? aluatul într-un vas în form? de ibric, astfel fiind mai u?or de turnat aluatul în tigaie.
Se adaug? pu?in unt în tigaie ?i se las? s? se topeasc?. Se toarn? apoi pu?in aluat (prin turnare se formeaz? cl?tite micu?e, cam de 10 cm diametru). Când se formeaz? bule de aer pe suprafa?a cl?titei, se întoarce. Din cantitatea de aluat ies în jur de 12 cl?tite.
Se servesc cu sirop de ar?ar.
Not?: Dac? aluatul st? ceva vreme, s-ar putea s? devin? mai gros. În acest caz se adaug? pu?in lapte, atât cât e nevoie pentru a ob?ine consisten?a ini?ial?.
Recomand?rile mele:
1) Cl?titele se coc la foc potrivit. Dac? focul e prea mare ele se vor arde sau vor r?mâne necoapte în mijloc.
2) Eu am o tigaie cu teflon ?i nu folosesc nici un fel de gr?sime pentru pr?jit.
3) Eu adaug fructe (coac?zele sau afinele se potrivesc cel mai bine), dar nu în aluat, pentru a nu altera culoarea aluatului, ci le presar peste cl?tit? imediat dup? ce am turnat aluatul în tigaie. Se poate întâmpla ca dup? ce o cl?tit? s-a copt s? r?mân? urme de fructe arse în tigaie ? acestea se îndep?rteaz? imediat, altfel se prind de urm?toarea cl?tit?.
?i-acum nu te mai re?in de la mas?: Poft? bun?!