N-am prea des ocazia s? fac o m?m?lig? bun?, cu brânz?, smântân? ?i jum?ri, a?a ca în Maramure?. Trebuie s? se potriveasc? câteva constela?ii ca s? fac m?m?liga: trebuie s? am brânz? bun? de vac?, de oaie sau burduf, sl?nin? afumat? ?i cârnat. Restul se g?se?te la orice supermarket.
M?m?lig? ca-n Maramure?
Ingrediente pentru 2 por?ii:
125 gr. f?in? de porumb
500 ml ap?
pu?in? sare
smântân? (creme-fraîche)
brânz? de vac?, de oaie, burduf, sau telemea r?zuit?
sl?nin? afumat? (cred merge ?i sl?nina proasp?t?)
cârnat (eu am luat proasp?t)
Mod de preparare:
Se prepar? m?m?liga: în apa fiart? se adaug? sarea ?i f?ina de porumb în ploaie. Se amestec? continuu pentru a nu se face cocolo?i. Se fierbe la foc mic. M?m?liga s? fie potrivit de moale.
Între timp se taie sl?nina feliu?e sau buc??i mici ?i se pr?je?te pân? devine crocant?. Se scoate ?i se pune pe un ?erve?el de buc?t?rie s? se scurg? de gr?sime. În tigaia în care s-a pr?jit sl?nina se adaug? cârnatul t?iat feliu?e ?i se pr?je?te.
Se preg?te?te brânza. Dac? e brânz? de vac? se s?reaz? ?i se amestec? bine; dac? e telemea, se r?zuie?te.
Se a?eaz? m?m?liga pe fiecare farfurie în parte astfel: o lingur? de smântân? se întinde pe fundul farfuriei (în loc de smântân? se poate pune o lingur? din gr?simea în care s-au pr?jit jum?rile), se presar? brânz?, apoi se pune m?m?lig?. Peste m?m?lig? se pune smântân? din nou ?i se presar? brânz?. Pe deasupra se pun buc??i de cârnat ?i sl?nin? pr?jit?.
Pentru cei cu apetit mare, se pot pune dou? straturi de m?m?lig?.