Petitchef

CASTANE COAPTE IN DUBA (CUPTOR)

CASTANE COAPTE IN DUBA (CUPTOR) mal

Aseara am copt castane....

Afara ningea ca-n povesti, cu fulgi desi si mari , de nu se zarea om cu persoana :). Stand cu nasul lipit de geam ( de cand a inceput sa ninga in Timisoara, fereastra a devenit locul meu preferat ) m-a strafulgerat un gand: CASTANE...CASTANE COAPTE :).

Le-am cumparat de asta toamna dar le-am pus bine si urmand modelul veveritei, le-am trecut la capitolul provizii pentru iarna grea.

Si Doamne, mare dreptate am avut sa fac asta. "Gre iernita sh-o pticatu"....vorba colindei lu' Hrusca...iar merindele dosite prin camara mi-au demonstrat ca a fost bine sa ma iau dupa veverite :).

M-am putut bucura cu un efort minim de dulceata miezului de castane coapte.

Sa va povestesc cum am facut :

Am dat drumul cuptorului sa se infierbante bine ...pe la 180*..asa..

Castanele le-am spalat...da, da....ati vazut bine:)....le-am spalat pe coaja cu detergent de vase , asa cum fac cu toate fructele si legumele care trec prin mana mea (manie de bucatar )...le-am sters bine cu un servet si le-am crestat in mai multe locuri.

Le-am pus rasfirate in tava si le-am bagat la cuptor .

Le-am lasat cca 20 minute , timp suficient sa se coaca miezul fara sa se prajeasca...si sa se parfumeze casa .

Ce a urmat dupa?!...

Sedinta foto, evident....desi era cat pe ce sa raman fara materialul didactic :)). Au fost atat de bune si s-au terminat atat de repede ca mi-a venit sa plang de ciuda :).

Da' nu-i bai, ma duc eu iara la camara, numa sa inceapa sa ninga.... o sa vedeti :))

PS.

Prima mea intalnire cu castanele comestibile s-a intamplat cand eram prin clasa a doua (cred), la scoala cu clasele 1-4 din satul meu natal, Costeiul De Sus .

Ne-am trezit intr-o zi faina de toamna cu padurarul din sat si cu inca un nene in curtea scolii . Dupa doua trei vorbe schimbate cu tovarasa invatatoare, eram deja incolonati si ni se dadea tonul la cantec , deoarece plecam, ca niste pionieri cuminti ce eram , in marea aventura a vietii noastre : la cules de castane comestibile :D.

Nici macar ai mei nu stiau de existenta castanilor comestibili in padurile de la Costei, poate cel mult mistretii care se delectau cu ele...de noi, copiii ,nici nu se punea problema ca am avea habar.

Dar pentru ce mai exista padurarul, atunci ?! Tocmai ca sa afle tainele padurilor :)) si sa ni le dezvaluie si noua :).

Ei bine, am urcat "tarshala 'nalta" (unul dintre dealurile satului )...am mers ce-am mers prin padure si am ajuns la palcul de castani. Era prapad de castane pe jos, incat le puteai aduna cu lopata :)...fericiti trebuie sa fi fost mistretii :)).

Singurul lucru bun pe care l-am facut, a fost sa umplem sacii lu' nenea ala care il insotea pe padurar cu castanele de pe jos si sa ne miram copilareste: "auzi, castane comestibile " :)

Evident am luat si eu cateva prin buzunare, macar sa le arat parintilor ca exista si castane comestibile:).

S-au pierdut prin curte , ciocanite de gaini, deoarece n-a avut nimeni curiozitatea se le coaca sau sa faca ceva cu ele...nici nu stiau , de altfel .

Acum ma gandesc cu jind la covorul de castane din padure si oftez din toti rarunchi cand vad pretul castanelor de import.:(. Nici nu stiu daca acei castani mai exista in padurea de la Costei, sau daca cineva stie sa mai ajunga la ei ...dar promit sa ma interesez :) .

Inchei , cu gandul la castanele coapte de aseara si suspindand de dor dupa satul meu...dupa vremea copilariei...dupa mama.(zilele aste s-au implinit 3 ani de cand a plecat :( )








Comentarii:

23/10/2015

Sper ca spalati castanele si orice alte fructe cu un detergent de vase care are agentii de spalare extracte de plante si e biodegradabil. Altfel de ce ati vrea sa mai adaugati chimicale toxice suplimentare?

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
11/12/2013

Sa speli cu detergent castanele trebuie sa ai o problema de genul Mysofobiei...

(0) (0) Abuz

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Castane prăjite la air fryer
Castane prăjite la air fryer
3 porții
14 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Chipsuri de banana plantain coapte în cuptor
Chipsuri de banana plantain coapte în cuptor
3 porții
50 min
Foarte ușor
Rețetă Clapon cu castane
Clapon cu castane
12 porții
2 h 35 m
Ușor
5 / 5
Rețetă Pahare în stil mont blanc cu cremă de castane
Pahare în stil mont blanc cu cremă de castane
6 porții
4 h 50 m
Foarte ușor
Rețetă Boluri din churros (la cuptor)
Boluri din churros (la cuptor)
5 porții
50 min
Foarte ușor

Articole conexe

Merele coapte, un desert clasic de iarna! Merele coapte, un desert clasic de iarna! Cartofii - fel de mancare sau garnitura? Cartofii - fel de mancare sau garnitura?

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează