Se dospeste drojdia in lapte si se amesteca cu oul si faina, adaugand incetinel si untul topit Obtinem o coca elastica pe care o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Cantitatea de lichid este mereu ajustabila, rezultatul trebuie sa fie asa cum descris mai sus .Variatia mea, facultativa, a fost 150g faina alba si 150 g faina integrala.
Varza taiata fideluta se presara cu sare si se lasa deoparte.Dupa aproximativ 30 minute se stoarce de zeama si se caleste in ulei, amestecand des sa nu se prinda de cratita.Se sareaza si pipereaza dupa gust.
Se intinde coca in foaie patrata, cam de 1/2 grosimea unui deget mai subtirel, 5mm si se taie in dreptunghiuri de marimea unei palme. Pe una dintre jumatati se pune o lingura de umplutura, se acopera umplutura cu a 2-a jumatate si capetele de aluat acum regasite se contopesc cu ajutorul degetelor sau cu o furculita. Le putem lasa cateva minute la odihna.
Se prajesc la foc mediu, in baie de ulei pana se rumenesc frumos. Se scot pe hartie absorbanta. Se servesc cu smantana si cu vin de buturuga daca aveti.
Daca tot pornit, din jumatate de cantitatea de aluat facut varzari la cuptor, sa vedem ce preferam. Foaia se taie in patrate, umplutura se pune pe mijloc, se unesc, ca o cupola, colturile patratului, se lasa deoparte 20 minute si se dau la cuptor, la foc incins la temperatura medie (375F) pana se rumenesc frumos.
Comentarii:
Varzarile amintiri din copilaria petrecuta pe meleagurile iasilor
Usor de facut si excelente