Intr-un bol incapator, pune faina si amestec-o cu varful de sare. Sparge ouale in mijlocul fainii si toarna aproximativ 50ml de lapte si lingura de ulei. Incepe sa amesteci din centru, incorporand incet faina in oua, lapte si ulei. Mixeaza pana ce obtii o pasta groasa (mai adauga putin lapte daca e prea greu de amestecat)
Toarna o parte din lapte pentru a subtia aluatul. In timp ce amesteci, adauga restul lapteului turnand incontinuu. La final vei obtine o compozitie subtire.
In mod normal, aluatul se lasa la frigider aproximativ 30 de minute pentru a permite amidonului din faina sa se umfle – insa cu reteta asta am constatat ca nu e cazul.
Pune tigaia pe foc moderat si las-o sa se incinga bine (tigaia Tefal din gama Talent are un punctul rosu Thermo-Spot™, care iti indica daca tigaia este suficient de incinsa – mai exact, punctul trebuie sa aiba o culoare plina, astfel incat sa nu se mai distinga logoul si cercurile concentrice).
Toarna un polonic din compozitie in tigaia incinsa si las-o pe foc aproximativ 30 de secunde – daca tigaia e suficient de incinsa, clatita se va rumeni.
Folosind spatula, despinde usor clatita si intoarce-o. (Aici e momentul in care poti sa-ti incerci mana si sa o arunci in aer. Iti doresc sa o si prinzi inapoi :-)) Ai grija ca odata inapoi in tigaie, clatita sa fie bine intinsa – fara incretituri. Mai las-o 30 de secunde, pana ce e facuta si pe cealalta parte, apoi transfer-o pe o farfurie (pe care eventual ai tinut-o la cuptor, ca sa fie calda).
Repeta cu restul de aluat. Din cantitatile de mai sus ar trebui sa obtii 7-10 clatite (depinde cat de groase le faci).
Acestea fiind zise, mix and match dupa chef si preferinte cu dulceturile si gemurile preferate
Cu tigaia de clatite Tefal din gama Talent am reusit sa fentez “sindromul primei clatite” – adica cea care nu e niciodata buna, care se rupe, care ramane cruda sau care se arde. Tigaia are un invelis antiaderent super-rezistent (poti folosi inclusiv ustensile de metal – n-o sa se zgarie), si un fund dublu, care datorita grosimii asigura o distribuire egala a caldurii.