Puneti tot untul in oala, pe foc mediu-mic. Untul se va topi complet in aproximativ 10-15 minute.
Cand incepe sa fiarba, dati focul la mic-mic de tot, ca sa nu dea pe dinafara. Peste aproximativ 10 minute veti observa cum se separa la suprafata untului un soi de spuma groasa.
Indepartati-o cu grija, aruncand-o in castronel. Curatati bine lingura cu putina hartie-prosop intre doua sesiuni de pescuire a spumei. Atentie ca e foarte fierbinte! Dupa inca doua-trei minute eliminati din nou spuma stransa. Repetati procesul de mai multe ori. Incet incet veti observa ca untul incepe sa devina tot mai transparent.
Din cand in cand, mai ales daca folositi o oala simpla, emailata, si nu una cu fund dublu/gros, razuiti usor fundul vasului cu lingura de lemn, pentru ca acolo se depoziteaza o grasime care se arde, ceea ce va afecta calitatea Ghee-ului obtinut.
Dupa aproximativ 45 minute (mai mult sau mai putin, in functie de calitatea untului), veti vedea ca nu prea se mai aduna spuma la suprafata si ca ce a ramas din unt e transparent perfect. Se degaja o aroma ca de nuci sau de prajituri, se aude un sfarait diferit, si untul are culoarea galben-aurie foarte frumoasa. Acestea sunt indiciile ca ati ajuns la final! Luati Ghee de pe foc si lasati-l 10 minute sa stea.
Daca nu sunteti cu ochii pe oala la acest moment si nu-l luati de pe foc, Ghee va incepe sa devina portocaliu, apoi aramiu, semn ca s-a ars. Evident, puteti sa-l folositi la gatit, dar nu va mai avea aceleasi calitati si nu va mai fi la fel de aromat.
Dupa cele 10 minute, strecurati Ghee prin sita cu tifon, direct in borcane. Nu strecurati chiar complet, mai lasati o lingurita doua la sfarsit, pentru ca de obicei acolo sunt niste grasimi tulburi de pe fundul oalei, care nu trebuie sa ajunga in borcane pentru ca vor altera calitatea Ghee-ului.
Lasati borcanele fara capace pana ce Ghee se racoreste de tot. Eventual il puteti acoperi in acest rastimp cu o bucata de tifon. Daca puneti capacele prea devreme pe borcane, cand Ghee inca mai este cald, el va face condens, ceea ce va compromite calitatea Ghee-ului si termenul de valabilitate.
Puteti folosi Ghee imediat daca aveti nevoie. El isi va pastra aspectul de ulei transparent cateva ore sau zile, in functie de temperatura din camera unde il tineti. Practic, se comporta asemenea uleiului de palmier, care la cald devine fluid, iar la rece se solidifica.
Ghee nu necesita pastrare in frigider sau camara. Puteti sa-l pastrati oriunde, dar nu in bataia directa a Soarelui. NU are termen de garantie. Dimpotriva, daca este de calitate, poate fi pastrat indefinit, timpul marindu-i calitatile. Asta spre deosebire de Ghee-ul pe care il gasiti pe la magazine, care are niscaiva chimicale in el si nici gustul adevarat, parfumat, de Ghee facut acasa nu-l are.
Puteti folosi Ghee la gatit, la prajit, nu prea merge la salate. Ghee trebuie folosit in cantitati mai mici decat uleiurile obisnuite pentru ca altfel mancarea va fi prea grasa. Deci desi Ghee are niste
Comentarii (11):
Multumesc. super sfaturi
O matusa si bunica mea foloseau ghee.
Excelent explicat dar..." Deci desi Ghee are niste..." ???
Ultima fraza este neterminata.
De facut!
Multumesc pentru toate indicatiile deosebit de pretioase. Nici macar nu stiam ca exista asa ceva...
Super bine explicat, cu amanunte. Felicitari !
Ca la carte !
Reteta este bine exprimata si detine toate informatiile necesare
multumesc pentru reteta si va doresc sanatate
Am facut intocmai dupa reteta si a iesit minunat,intradevar are un miros foarte placut.