Salvia, preferata francezilor si a italienilor, este o mirodenie care poate fi folosita cu succes in aromatizarea oricarui preparat cu carne rosia sau alba si pe de alta parte completeaza si intensifica foarte mult si aroma legumelor proaspete sau fierte.
Salvia face parte din vechea familie a ierburilor Afroditei, rozmarin, cimbru, cimbrisor, oregano (maghiran si sovarf), menta, busuioc, melisa (roinita) sau levantica si trebuie folosita cu atentie deoarece poate domina cu aroma ei restul ingredientelor.
Salvia este un condiment folosit de italieni in foarte multe sosuri pentru paste, in special atunci cand este prajita in unt, deoarece completeaza perfect celelalte condimente din sos, si in acelasi timp scoate in evidenta si gustul deosebit al pastelor.
Salvia este, de altfel, si preferata francezilor care o pun fie proaspata, fie pulbere, in supe, la peste si fructe de mare, in salate, in paine, la pateurile, pacintele si biscuitii de casa, in salate si sucuri de fructe.
Salvia este o mirodenie care poate fi folosita cu succes in aromatizarea oricarui preparat cu carne rosie (vita, porc, vanat), alba (pasare) sau peste, intrucat completeaza foarte bine aroma acestor carnuri.
Frunzele salviei, aromate si amarui, sunt utilizate pentru asezonarea mancarurilor, completeaza si intensifica aroma legumelor proaspete sau fierte.
Salvia se foloseste proaspata sau uscata, care are o aroma mai puternica. In bucataria mediteraneana salvia proaspata sau pulbere, alaturi de busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, patrunjel si dafin, face ca salata sau sucul de rosii, cartofii, vinetele, fasolea verde sau boabe, mazarea sau lintea sa fie transformate in ospat regal.
Salvia proaspata se pastreaza in frigider cateva zile invelita intr-o panza sau in hartie umeda.
Comentarii:
Totusi cred ca oregano este mai folosit n Italia
Imi place ceaiul de salvie.
Foarte bun
Are si proprietati medicinale in afara de bucatarie