Copacul de Macadamia a fost descoperit in jurul anului 1857 de Lord John Macadam in padurea tropicala de pe coasta estica a Australiei. Inainte de secolul al XIX-lea, aceste nuci erau cunoscute doar de catre populatia aborigena din Australia, care le consumau, insa nu cultivau planta.
Arbustii de Macadamia au fost plantati pentru prima data in scop comercial in Hawaii, care astazi reprezinta una dintre cele mai mari surse de nuci macadamia din lume, iar SUA cel mai important consumator. Alti exportatori importanti sunt Australia, Africa de Sud, Brazilia, California si Costa Rica.
Nucile de Macadamia au coaja deosebit de tare, care nu poate fi sparta decat cu ajutorul unor dispozitive automatizate. Acesta este unul dintre motive pentru care pretul lor este ridicat. Pe de alta parte, arborele de acest gen rodeste abia dupa cinci ani de cand este plantat, iar o productie optima sa obtine dupa 10 ani de la rodire.
Conform Wikipedia, cojile nucilor macadamia, de duritatea pietrei, au o valoare calorica aproape egala cu cea a lignitului. De aceea, o societate energetica australiana le foloseste la generarea de curent electric nu doar pentru uzina in sine, ci si pentru reteaua electrica locala. Acesta este primul proiect australian de transformare a deseurilor in energie. Se preconizeaza ca productivitatea uzinei va creste pe masura ce tot mai multi cultivatori vor furniza „combustibilul” necesar.
Nucile de Macadamia au cel mai ridicat continut de grasimi nesaturate dintre toate alunele. Grasimile nesaturate reduc nivelul colesterolului din sange. Continutul de acizi grasi al nucilor de Macadamia este foarte apropiat de cel al uleiului de masline.
In urma testelor si analizelor efectuate, s-a descoperit ca 100 de grame de nuci de Macadamia contin 7,9 grame de carbohidraţi, 74 g de grasimi, 9,2 grame de proteine, 4 miligrame de vitamina E, 64 de miligrame de calciu, 2 miligrame de fier si 241 mg de fosfor.
Nucile de Macadamia se pot consuma ca atare sau in deserturi, amestecuri de nuci, alune si cereale. Ele sunt o sursa excelenta de proteine, substante esentiale pentru tesuturile musculare si pentru o buna functionare a organismului. Mai mult, pot fi combinate cu diverse alimente, precum salate, avand beneficii asupra pielii, parului si a unghiilor. Spre deosebire de alte tipuri de nuci, cele de macadamia nu se hidrateaza inainte de a fi mancate. Datorita texturii delicate, aromei unice si culorii asemanatoare untului, nuca de Macadamia este considerata regina nucilor.
Sa enumeram pe scurt si cateva beneficii: sustin sanatatea inimii, formeaza masa musculara, sunt bune pentru sanatatea oaselor, ajuta memoria si sanatatea creierului, distrug radicalii liberi, ajuta la pierderea in greutate, sustin sanatatea inimii.
Nucile de Macadamia sunt pretuite nu doar pentru aroma lor bogata, ci si pentru uleiul pe care il contin, miezul putand avea pana la 80% ulei. Cea mai importanta utilizare a acestui produs este cea cosmetica. Uleiul produs din aceste nuci este excelent mai ales pentru ingrijirea tenului. Preparatul ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii, are efect nutritiv, actionand la nivel celular, pentru refacerea integritatii pielii.
Comentarii:
Foarte interesant
În poză nu e nucă de macadamia
INTERESANT
Multumesc,petitchef,pentru articol.
Foarte interesant. multumim pe tru info.