Cuvantul iaurt provine de la un cuvant turc care inseamna a se coagula sau a se ingroasa. Astazi este scris iaurt, yogurt sau yogourt, insa yogurt este cel mai des intalnit.
Scrierile vechi indica faptul ca iartul a aparut accidental in Mesopotamia in jurul anului 5000 i.Hr., cand animalele producatoare de lapte au fost mai intai domesticite. Laptele a fost probabil depozitat si transportat in saci realizati din stomacuri ale acestor animale, iar sucurile digestive si bacteriile din aceste piei de stomac au facut ca laptele sa se coaguleze si devina acid. Astfel descoperit, nu numai ca era un aliment nou si interesant, dar aciditatea a ajutat sa fie pastrat comestibil pentru mai mult decat daca ar fi stat intr-un vas.
Astazi este mancat in intreaga lume, ca un fel principal, o gustare, folosit ca un ingredient in multe retete sau ca un condiment.
Iaurtul poate fi usor acru sau destul de acru, si poate fi suficient de gros pentru a sta pe o farfurie, sau suficient de subtire pentru fi baut cu paiul.
Multi oameni mananca iaurt simplu, in timp ce altii prefera sa-l amestece cu fructe sau legume, sau ii adauga arome sau indulcitori. Iaurtul este utilizat intr-o varietate de retete, ca o aroma sau ca agent de dospire, si de ce nu, ca o bautura racoritoare.
Cum se face iaurt?
Poate fi facut din lapte de vaca, lapte de capra, lapte de oaie, lapte de nuca, lapte de soia, lapte de orez, etc. In unele tari pentru fabricarea iaurtului se utilizeaza lapte de bivolita, cai, iaci, sau camile. Adevaratul iaurt este facut din lapte de origine animala. Teoretic, laptele de orice mamifer ar putea fi folosit pentru a face iaurt.
Procesul de transformare al laptelui in iaurt este foarte simplu, intrucat implica doar fermentare. Anumite tipuri de bacterii actionează asupra lactozei (zaharul din lapte) si produc acid lactic. Acidul lactic scade pH-ul laptelui si provoaca proteine care se coaguleaza sub forma unei mase ferme. Lapte acidulat este un mediu neospitalier pentru bacteriile distructive, astfel incat iaurtul ramane proaspat mai mult timp decat laptele crud.
Bacteriile care fac acest lucru sunt numite bacterii benefice, pentru ca sprijina digestia si sunt hranitoare, spre deosebire de cele patogene, care pot cauza boli. Bacteriile benefice sunt numite probiotice si sunt similare sau identice cu tipul de bacterii care traiesc in intestinul uman, si care sunt responsabile pentru procesul de absorbtie al alimentelor.
De ce ar trebui sa-l consumam? Pentru ca:
- iaurtul este mai usor de digerat decat laptele;
- contribuie la sanatatea colonului;
- imbunatateste biodisponibilitatea altor nutrienti;
- poate stimula imunitatea;
- ajuta vindecarea dupa infectii intestinale;
- este o sursa bogata de calciu;
- este o sursa excelenta de proteine;
- poate reduce nivelul colesterolului.
Comentarii:
Iaurtul se face in casa astfel: se fierbe laptele, daca este pasteurizat nu trebuie clocotit, dar daca este lapte proaspat atunci este indicat; se lasa la racit pana la o temperatura de cca. 50 grade (am citit ca poate fi si 40 grade, mie nu i-a iesit asa de bine) si se amesteca cu 1-2 linguri de iaurt. se acopera si se inveleste ca sa stea la cald cca. 8 ore (+/-) pana se intareste' dupa care se da la frigider. Se poate consuma dupa ce s-a racit bine. Cantitatea de lapte de procesat nu conteaza, eu fac din cca. 2l.
Articolul despre iaurt este foarte util, pentru a le reaminti unora de ce este bine sa il bem aproape zilnic.
Regret insa ca trebuie sa fac aici pe 'profesoara' (nu ca nu as fi, dar ma feresc sa fac 'abuz' de asta, si cel mai adesea chiar reusesc), dar in textul dvs, altfel bine scris, faceti o greseala pe care multi altii o fac, de altfel, si anume: in "Cum se face iaurt", folositi expresia "...procesul de transformare AL laptelui..." si "...procesul de absorbtie AL alimentelor..." In ambele situatii se foloseste "A laptelui" si
"A alimentelor", pentru ca "procesul" este de / al transformarii si de / al absorptiei, iar "transformarea " este A laptelui, iar"absorbtia" este A alimentelor. Este o confuzie pe care, cum am
spus, o fac multe persoane. Eu v-am oferit aici explicatia gramaticala care este valabila in multe exprimari cu atribute substantivale multiple, la genitiv. Stiu ca nu acesta este scopul blogului - PE CARE EU IL APRECIEZ FOARTE MULT - dar am observat ca aveti mereu o exprimare ingrijita, drept
pentru care mi-am permis observatia aceasta, stiind ca ea cade pe un teren fertil. Sa auzim numai de
bine.
Procesul de facere a iaurtului unde este explicat?
NIMIC DESPRE CHEFIR, SANA ETC?
"Felicitari ,este o prajitura cu adevarat DELICIOASA"....asta chiar a fost tare !
Articolul despre iaurt este foarte bun dar cum se face iaurtul nu ne spuneti? Trebuie si altceva la lapte ca sa se inchege?
EXCELENT.CORNELIU P.ONEŞTI-BC.
Felicitari ,este o prajitura cu adevarat DELICIOASA
Multumim pentru articol