Garam Masala se traduce literalmente, cald (Garam) si iute (Masala) si nu este un condimentin sine.
Este un amestec de condimente folosit in India si restul subcontinentul Indian.
Acest amestec special de condimente este folosit intr-o cantitate mica, la sfarsitul gatirii sau la inceput, dar cu conditia sa fie prajit.
Exista mai multe variante de garam masala, care difera in functie de ingredientul principal cu care vor fi asociate (pui, miel, peste, fructe de mare, legume etc.), de zona geografica si de preferintele personale ale bucatarilor. Totusi, aproape toate variantele contin piper negru, scortisoara, cardamom si cuisoare.
Multe tipuri diferite de Garam Masala sunt preparate in functie de regiune si de gustul personal. Unele ingrediente comune sunt boabe de piper alb-negru, cuisoare, frunze de dafin, piper lung (de asemenea, cunoscut sub numele de pippali), chimen negru (cunoscut sub numele de Shahi Jeera), seminte de chimen, scortisoara; cardamom negru, maro, verde si, Nucsoara, anason stelat si seminte de coriandru. Garam masala este picant, dar nu in acelasi mod ca si un ardei iute.
Garam masala se comercializeaza in doua forme: gata preparat, sau ca amestec de mirodenii intregi.
In timp ce varianta de garam masala gata preparat isi pierde aroma mai repede, condimentele intregi se pastreaza proaspete mai mult timp, si pot fi utilizate atunci cand este necesar, folosind un mojar cu pistil sau rasnita electrica de cafea. Acest amestec - obtinut prin prajirea condimentelor inainte de a fi zdrobite in mojar - se adauga in cantitati mici, indiferent de reteta, pentru ca are o aroma foarte puternica. Daca este prajit in grasime, se adauga la inceput, pentru a da o aroma subtila mancarurilor.
Utilizari culinare:
Garam masala este, de obicei, fie adaugat la curry, feluri de mancare de legume, supe, tocanite. Se foloseste la retete cum ar fi Pui Tandoori, Paneer Masala si Palak Paneer. Se mai foloseste pentru marinarea carnii de pui sau vita.
Amestecul de garam masala rezista cam trei luni in frigider.
Comentarii:
Un gust fin, putin iute. am cumparat de la un magazin cu produse turcesti
Garam Masala este un condiment pe care il folosesc de peste 20 de ani, dupa ce l-am gustat in mancaruri indiene gatite in familii de indieni nativi. Este excelent la gust. Se gasea prin anii '90 la un maagazin specializat in condimente exotice, magazin ce se numea exact "Garam Masala" si se afla in strada Academiei (Bucuresti) - tronsonul dinspre Banca Nationala, pe partea dreapta. Nu mai stiu acum pe unde se mai gaseste - dar stiu ca se gaseste, chiar mai mult ca inainte - dar puteti gasi informatii pe site-ul Ambasadei Indiei.
Super
Bine de stiut,multumiri